FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan: 19 pobunjenika i 3 vojnika poginulo u sukobima

ISLAMABAD, 31. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Najmanje 19 pobunjenika i trojica vojnika poginula su od četvrtka navečer u razmjeni vatre na plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana gdje se vode žestoki sukobi, priopćila je petak pakistanska vojska.

Sukobi su izbili u selima Para Chamkaniju i Maidanu, na granici plemenskih okruga Kurrama i Khybera, u blizini afganistanske granice, ističe vojska.

"U tim sukobima 19 je terorista poginulo a 12 je ranjeno", navodi vojska u priopćenju, dodavši da su u njezinim redovima trojica mrtvih i trojica ranjenih. U petak nije bilo moguće provjeriti te podatke iz neovisnih izvora.

Pakistanska vojska je u četvrtak povela još jednu operaciju kako bi preuzela kontrolu nad nekim dijelovima Tyraha, doline koja se smatra neosvojivom, budući da je stiješnjena između strmih planina sa sniježnim vrhuncima i brojnim pećinama, u plemenskom okrugu Khyberu.

Dolina Tyrah je zadnjih godina postala uporište Pakistanskog talibanskog pokreta (TTP), glavne naoružane islamističke skupine u zemlji. Drugi čovjek TTP-a, Wali Ur-Rehman ubijen je u srijedu u napadu američke bespilotne letjelice u zabitnom području Sjevernog Waziristana.

TTP je nakon njegove pogibije najavio "prekid dijaloga" s pakistanskom vladom, optuživši Islamabad da je "i on odgovoran za taj napad bespilotne letjelice", rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik pobunjenika Ehsanullah Ehsan.

Talibani su u Tyrahu zaključili savez s Lashkar-e-Islamom, islamističkom milicijom koju predvodi mjesni vođa Mangal Bagh, u nadi da će oduprijeti opetovanim ofenzivama pakistanske vojske koju pak sa svoje strane podupire druga mjesna milicija, Ansar ul-Islam.

Nestabilnost te planinske pokrajine na kojoj je raširen kriminal prijeti i NATO-ovim konvojima na povratku iz Afganistana, dok se približava povlačenje koalicijskih snaga koncem 2014.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙