FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistan: Policajac ubijen u napadu na medicinsko osoblje

PESHAWAR, 20. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Policajac zadužen za zaštitu medicinskog osoblja koje provodi cijepljenje protiv dječje paralize ubijen je u ponedjeljak u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, gdje se neki konzervativni krugovi protive toj kampanji, priopćile su u ponedjeljak mjesne vlasti.

Više od dvadeset medicinskih službenika i policajaca koji sudjeluju u akciji cijepljenja protiv poliomijelitisa ubijeno je u zadnjih šest mjeseci u Pakistanu, jednoj od triju zemalja u kojima je ta bolest endemska.

Napad se dogodio u selu Kalamu, u Bajauru, jednom od sedam plemenskih područja uz afganistansku granicu. Naoružane osobe su zapucale na tim stručnjaka koji su htjeli cijepiti djecu, dodaje jedan od čelnika mjesnih vlasti Suhail Ahmed Khan.

"U napadu je ubijen mjesni policajac koji je pratio stručni tim", rekao je, ne navodeći druge potankosti, napomenuvši da su napadači pobjegli.

Poluautonomna zabitna planinska područja Pakistana glavna su baza islamističkih boraca Al-Kaide i njihovih talibanskih saveznika u regiji.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali su talibanski pobunjenici već prije zabranjivali kampanju u plemenskim područjima, tvrdeći da je ona tek izlika za špijuniranje.

Na vrlo konzervativnom sjeverozapadu zemlje neki neopravdano misle da cjepivo protiv dječje paralize sadrži svinjetinu i da ga muslimani zato ne smiju uzimati. Drugi pak misle da je uzrok neplodnosti i da je cijepljenje dio zapadne urote za sterilizaciju muslimana.

To je nepovjerenje mnogostruko poraslo nakon afere Shakeel Afridi, nazvane po imenu liječnika osuđenog zbog sudjelovanja u lažnoj kampanji cijepljenja protiv hepatitisa, koju je organizirala američka CIA kako bi provjerila krije li se Osama bin Laden doista u Abbottabadu, gdje je ubijen u svibnju 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙