FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Od ukupno 284,6 milijardi kuna kredita u Hrvatskoj krajem ožujka ove godine njih 14,57 posto ili gotovo 41,5 milijardi kuna odnosi se na tzv. loše kredite, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Podaci o djelomično nadoknadivim i potpuno nenadoknadivim kreditima u ukupnim kreditima po sektorima pokazuju da najviše problema sa servisiranjem kredita imaju trgovačka društva, kod kojih je upitna naplata više od četvrtine kredita, odnosno od ukupno 109 milijardi kuna kredita, u kategoriji djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih je 26,24 posto, ili iznos od 28,6 milijardi kuna. Ukupni pak krediti stanovništvu krajem ožujka iznosili su gotovo 126 milijardi kuna, od čega je 'loših' kredita 12,2 milijarde kuna, što je udio od 9,67 posto. Stanovništvo se najviše zadužilo putem stambenih kredita, koji su na kraju ožujka ove godine iznosili gotovo 59 milijardi kuna, od čega je upitna naplata za njih 6,36 posto ili 3,75 milijardi kuna. Po iznosu kredita kod stanovništva slijede gotovinski nenamjenski krediti s oko 37 milijardi kuna na kraju ožujka, a kod njih je udio loših kredita bio 9,07 posto ili 3,35 milijardi kuna. Najveći udio nenaplativih kredita kod stanovništva je kod hipotekarnih kredita i iznosi 24,58 posto, odnosno od 3 milijarde kuna upitna je naplata 742,7 milijuna kuna. Kod ostalih kredita stanovništva, kojih je krajem ožujka bilo 11,8 milijardi kuna, 'loših' je kredita 23,54 posto, dakle 2,7 milijardi kuna.Udio teško naplativih potraživanja temeljem prekoračenja po transakcijskim računima iznosio je pak krajem ožujka 14,9 posto, kod kredita po kreditnim karticama 4,53 posto, a kod autokredita 4,06 posto.

ZAGREB - Hrvatsku je u travnju posjetilo 4,6 posto manje turista nego u istom mjesecu prošle godine, a još veći pad od 10,2 posto zabilježen je kod turističkih noćenja, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku. Takvi travanjski rezultati fizičkog turističkog prometa, odrazili su se i na nešto lošije pokazatelje za prva četiri mjeseca ove godine po kojima je dolazaka turista ukupno bilo 0,7 posto više, a noćenja oko 2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Po prvim podacima Državnog zavoda, u Hrvatskoj je bilo manje noćenja i domaćih i stranih turista nego u istom lanjskom mjesecu, pri čemu je stranih i došlo 5,7 posto manje nego lani. Još veći pad stranci bilježe kod noćenja kojih je u bilo 11,3 posto manje nego u travnju lani. Dolazaka domaćih turista bilo je otprilike isto kao u lanjskom travnju, a njihovih je noćenja bilo 4,7 posto manje. U prva četiri mjeseca ove godine domaćih je turista u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima bilo 1,1 posto više nego lani, ali su ostvarili 3,3 posto manje noćenja. Strani su turisti imali nešto manji pad noćenja, od 1,3 posto, a došlo ih je 0,6 posto više nego u prošlogodišnja prva četiri mjeseca.

ZAGREB - Četiri međunarodne duhanske kompanije koje djeluju na hrvatskom tržištu upozorile su danas da Ministarstvo financija "i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu". U današnjem zajedničkom priopćenju tvrtke BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb (IT), JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb (PMZ) tvrde i da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu, kao i da to ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna. Suočene s nemogućnošću preuzimanja trošarinskih markica posljednja četiri tjedna te su kompanije, kako ističu, prisiljene i zaustaviti proizvodnju i uvoz proizvoda u Hrvatsku. Ako se situacija odmah ne riješi kažu i da će, uz poremećaj opskrbe tržišta, doći i do materijalne štete s obzirom da prihodi od duhanskih proizvoda čine gotovo 5 posto prihoda državnog proračuna.

ZAGREB - U Hrvatskoj se i u prvom tromjesečju nastavio trend porasta priključaka širokopojasnog pristupa internetu, kojih je ukupno, u nepokretnim i pokretnim mrežama, krajem ožujka bilo 1,27 milijuna ili 8,3 posto više nego na kraju istog razdoblja prošle godine te 5 posto više nego u prethodnom tromjesečju, podaci su Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Većina tih priključaka ili 900,5 tisuća bila je putem nepokretnih komunikacijskih mreža, što je porast od 3,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, dok je znatno veći porast od 21,7 posto zabilježen kod tih priključaka u pokretnim mrežama kojih je krajem ožujka bilo 376,8 tisuća. Time je ukupna gustoća tih priključaka krajem ožujka ove godine u Hrvatskoj dosegnula gotovo 30 posto, a iz HAKOM-a pritom ističu da ohrabruje i što je prvi put zabilježen i rast širokopojasnih priključaka u gotovo svim županijama, što objašnjavaju izravnom posljedicom većih ulaganja operatora. Naglašavaju i da se gotovo 48 posto od ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže ili 431,2 tisuće odnosi na pakete usluga (kombinacija interneta, televizije, telefona), što je porast od gotovo 20 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U HAKOM-u očekuju da će se i u idućem razdoblju broj korisnika paketa povećati, a ponuda operatora nastaviti širiti.

ZAGREB - U Valamarovom Naturističkom resortu Solaris na poluotoku Lanterna blizu Poreča ovih se dana okupilo oko 150 predstavnika naturističkih organizacija iz 11 država i Međunarodne naturističke federacije-INF, a koji će do 2. lipnja sudjelovati na 41. Alpe Adria susretu, izvijestili su danas iz Valamara. Riječ je o tradicionalnom okupljanju naturista iz alpskih i jadranskih zemalja tijekom kojih se održavaju brojna sportska natjecanja i druge aktivnosti, a među sudionicima je i predsjednica INF-a Sieglinde Ivo kao i još pet predsjednika nacionalnih naturističkih federacija. INF ove godine obilježava 60 godina postojanja, a s obzirom na dobru višegodišnju suradnju ta je Federacija Naturističkom resortu Solaris ponudila i organizaciju najvećeg susreta mladih naturista iduće godine koji bi se u trajanju od dva tjedna održali sredinom turističke sezone.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze pada treći trgovinski dan za redom, vrijednost Crobexa danas je pala za blagih 0,03 posto, na 1.853,97 bodova, a Crobexa10 za 0,13 posto, na 1.056,52 boda, dok se među dionicama s rastom cijene od skoro 21 posto ponovno izdvojila dionica Varteksa. Redovni promet Burze danas je iznosio 10,5 milijuna kuna, pri čemu su dvije dionice, HT-a i Ine, zabilježile promete iznad milijun kuna. Dionicom HT-a ostvareno je 4,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,20 posto, na 211,51 kunu. Blagi porast cijene od 0,02 posto, na 4.245,82 kune, imala je Inina dionica ostvarivši 1,7 milijuna kuna prometa. Uz promet od 868,1 tisuću kuna, dionici Petrokemije cijena je porasla za 0,05 posto, na 215 kuna. Promet dionicom Varteksa iznosio je 350,7 tisuća kuna, a cijena joj nastavlja visok rast, danas za 20,93 posto, na zaključnih 19,30 kuna. Dionica Varteksa i u srijedu je, kada je ta tvrtka objavila da su Ministarstvo financija i Varteks usuglasili izmijenjeni plan restrukturiranja, porasla za visokih 22,77 posto. Među trgovanijim dionicama cijene su danas pale dionicama AD Plastika za 1,09 posto, Zagrebačke banke za 1,98 posto, Končar Elektroindustrije za 2,04 posto, Podravke za 4,45 posto, Badela za 10 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙