FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Građani su danas dobili ključeve za prvih 28 stanova iz programa najma stanova koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec u Sesvetama, a te će stanove moći i otkupiti. Uručujući ključeve uglavnom mladim obiteljima s jednim ili dvoje djece ministrica Anka Mrak Taritaš istaknula je kako su prije deset dana otvorili program najma stanova te da ih na lokaciji u Novom Jelkovcu imaju 78, a da su dobili 600-tinjak zahtjeva. "Nažalost u ponedjeljak ćemo zatvoriti primanje zahtjeva", kazala je ministrica. Najam stanova je po kvadratnom metru 20 kuna plus režije i ostalo. "Mi kao država ne zarađujemo ništa nego samo omogućujemo našim građanima da po prihvatljivoj cijeni koriste te stanove. U projektu najma stanova je mogućnost da se i taj stan otkupi", naglasila je. Ugovor o najmu se potpisuje na pet godina s mogućnošću produljenja na još tri godine. Najamnina je od 1500 do 2000 kuna mjesečno.

SPLIT - Policija u Makarskoj protekle je noći na obavijesni razgovor privela tri osobe nakon zaprimljene dojave da su na jednoj zgradi pisale grafite, potvrdila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava, a po medijskim navodima, jedan od privedenih je tajnik makarskoga SDP-a Damir Puharić. Noćas u jedan sat i 40 minuta policija je primila dojavu da više osoba na jednoj zgradi piše grafite te je odmah otišla na mjesto događaja, gdje je zatekla tri osobe i privela ih u policiju na obavijesni razgovor, rekla je danas za Hinu službenica za odnose s javnošću splitsko-dalmatinske Policijske uprave Sanja Nazlić. Po navodima nekih medija, među trojicom privedenih bio je tajnik makarskoga SDP-a Damir Puharić. Oni su sprejom na jednoj zgradi pisali grafit “Ima se, otima se” kao odgovor na slogan HDZ-a “Ja volim Makarsku”.

OSIJEK - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule i umrle hrvatske branitelje na platou kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi te uručivanjem nagrada Osječko-baranjske županije zaslužnim pojedincima danas je obilježen Dan Osječko-baranjske županije, 2. lipnja. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je na svečanoj dodjeli nagrada kako je Dan županije "podsjetnik na 2. lipnja 1997. kada su prvi put hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i visoko izaslanstvo Vlade i Sabora, uz predstavnike UNTAES-a, došli u Beli Manastir, gdje je održana sjednica Županijske skupštine, čime je označen završetak mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i uspostava cjelovitosti svih dijelova Osječko-baranjske županije u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske". Prihvaćajući taj dan kao simbol uspostave cjelovitosti Osječko-baranjske županije, Županijska skupština 3. srpnja 1997. donijela je odluku kojom se 2. lipnja proglašava danom te županije, rekao je Šišljagić.

OSIJEK - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je danas u Osijeku HDZ-ovim biračima da glasuju po svojoj savjesti, ističući kako HDZ neće dati potporu SDP-u. "Svakako nećemo podržati one koji, osim što upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo, žele nametnuti i svoj svjetonazor koji ne podržava većina hrvatskih građana", rekao je Karamarko i dodao da je SDP na putu da ode s vlasti jer nije ispunio predizborna obećanja. Na pitanje kako komentira dosadašnje "zavade" s HDSSB-om, Karamarko je odgovorio kako nije riječ "ni o kakvim zavadama", nego političkim protivnicima". Podupro je to što je u Osijeku postavljen spomenik dr. Franji Tuđmanu, koji je otkriven sinoć na svečanosti na kojoj su bili istaknuti članovi HDZ-a, te postavljanje spomenika prvome hrvatskom predsjedniku u Splitu. Zahvalio je građanima Splita i Osijeka što su tako odali počast ocu suvremene Domovine. Na pitanje kako to da je HDZ-ova koalicijska partnerica Ruža Tomašić (HSP AS) poduprla Krešimira Bubala za osječkoga gradonačelnika, Karamarko je odgovorio: "Nismo mi njihovi tutori kao što nisu ni oni nama. Logika naše koalicije je ujedinjenje hrvatskoga centra i desnice."

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i kandidat za novi gradonačelnički mandat Milan Bandić, koji se natječe u 2. krugu lokalnih izbora s Rajkom Ostojićem, poručio je danas građanima da izađu na izbore i da glasaju po svojoj savjesti i to, kako je rekao, "za djela, a ne za riječi, kao što su to učinili i u prvom krugu". "Izbori su praznik, naša sudbina je u vašim rukama. Poručujem građanima da izađu na izbore i glasaju po savjesti - za djela, a ne za riječi, kao što je to bilo i u prvom krugu", izjavio je Bandić novinarima na pitanje što poručuje građanima za drugi krug izbora, 2. lipnja. Izrazio je nadu da će odaziv birača biti velik i drugom krugu, u cijeloj Hrvatskoj. Nakon što je uručio Nagrade Grada Zagreba u Staroj gradskoj vijećnici, gradonačelnik je istaknuo kako su kriteriji za dobivanje te nagrade samporijegor i rad ocijenivši kako su ju dobili najbolji. "U Hrvatskoj je došlo vrijeme da se dijelimo na one koji samopregalački rade, privrjeđuju i imaju rezultate i na one koji to nemaju", kazao je Bandić i dodao da Zagrepčani znaju poštivati i cijeniti rad, a to će, dodao je, "znati i u nedjelju cijeniti"

ŠIBENIK - Kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS-HČSP za šibenskoga gradonačelnika Željko Burić najavio je danas kako će, ako pobijedi na izborima 2. lipnja, riješiti problem visokog obrazovanja u Šibeniku otvaranjem triju studija koji će biti uvod u osnutak samostalnoga šibenskog Sveučilišta. Željko Burić najavio je danas otvaranje doktorskog studija ekonomije i poslovnih znanja, magistarskog studija ekonomije održivog razvoja sa smjerom turizam i poljoprivreda te studija sestrinstva s prve tri godine u samostanu sv. Lovre u šibenskoj gradskoj jezgri. Tako bi se, rekao je Burić, Šibenik vratio "svojemu povijesnom ishodištu visokog obrazovanja". "Ova konkretna rješenja pokazatelj su da ne trebaju četiri godine da bi se nešto u gradu riješilo", rekao je Burić i dodao kako bi se "aktiviranjem samostanskog prostora riješio problem revitalizacije stare gradske jezgre". Otvaranje studija poduprli su Ekonomsko-poslovni fakultet Sveučilišta u Mariboru i Centar za ekonomiku iz Zagreba, istaknuto je na predstavljanju projekta.

ZAGREB - Kuća ljudskih prava osudila je danas ograđivanje vodstva HRT-a od izjave urednika Zorana Šprajca u Dnevniku 26. svibnja da se potpisnici zahtjeva za raspisivanje referenduma o ustavnom određenju braka kao zajednice muškarca i žene zalažu za "homofobnu izmjenu Ustava". "Ograđivanjem od izjave svoga uglednog urednika i vrsnog novinara, vodstvo HRT-a pokazuje zabrinjavajući trend spremnosti kritiziranja objektivnog i činjenično potkrijepljenog novinarstva. Ovakvim ograđivanjem HRT je uvrijedio više od 3,7 milijuna građana koji nisu potpisom podržali ovu homofobnu inicijativu, a redovito plaćaju pretplatu očekujući od HRT-a objektivno novinarstvo", priopćila je Kuća ljudskih prava. Ograđivanje od Šprajcove izjave uslijedilo je u Dnevniku 28. svibnja nakon što je to od HRT-a zatražila građanska inicijativa "U ime obitelji" koja je Šprajca optužila da je svojom izjavom "na grub način uvrijedio stotine tisuća građana Hrvatske“.

ZAGREB - Dani satire Fadila Hadžića za svoje 37. izdanje, koje će se održati od 5. do 21. lipnja u "Kerempuhu" s petnaest predstava u konkurenciji, najavljuje i nekoliko novosti, popratni program u kasnim satima, suradnju s Akademijom dramske umjetnosti (ADU), ali i promjenu imena dosadašnjih nagrada "Zlatni smijeh" te i odlazak dosadašnjeg izbornika nakon osam godina. Predstave za konkurenciju izabrane su između njih skoro 50 prijavljenih, među kojima je bilo osrednjih i loših, ali i onih koje žanrovski i tematski ne mogu konkurirati na festivalu ovoga tipa, rekao je izbornik Hrvoje Ivanković na današnjoj konferenciji za novinare. Temeljni kriteriji za odabir bili su mu, ustvrdio je, originalnost i inventivnost autorskog i redateljskog rukopisa, tematska zanimljivost i izvedbena razina, a kod predstava zabavnog karaktera i način na koji postižu komunikaciju i interakciju s publikom. Dobili smo dobar, zanimljiv i raznolik festival okrenut različitoj publici, istaknuo je Ivanković koji se ove godine posljednji put pojavljuje u ulozi izbornika jer je, napomenuo je, u proteklih osam godina odradio dva zaokružena ciklusa i dobro je da na festival dođe netko novi. Festival otvara "Božić kod Ivanovih" ljubljanskog SNG-a u režiji Olivera Frljića.

SPLIT - Na šestom Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS) od 8. do 15. lipnja bit će prikazano 60 filmova od kojih 11 dugometražnih i 14 kratkometražnih, najavio je danas na konferenciji za novinare direktor festivala Alen Munitić. "U konkurenciji će biti prikazan i dugometražni hrvatski film 'Gangster te voli', lokalna dalmatinska priča redatelja Nebojše Sljepčevića, koji je na nedavnom ZagrebDoxu dobio nagradu publike", rekao je Munitić. Istaknuo je da će na festivalu u konkurenciji dugometražnih filmova biti, među ostalima, prikazan i španjolski film "Snjeguljica". Riječ je o drami Pabla Bergera koja je u Španjolskoj osvojila nagradu Goya u deset kategorija, uključujući i one za najbolji film i scenarij. U sklopu ovogodišnjega FMFS-a održat će se nekoliko radionica, a predstavit će se dva filmska festivala - Kratkofil Plus iz Banje Luke i Cinema City iz Novog Sada.

MAKARSKA - Hladno vrijeme s kišom i niskom temperaturom donijelo je jutros pred zoru novi snijeg na Biokovu. Na najvišem vrhu Svetom Juri od četiri sata do deset sati palo je osam centimetara snijega koji je zabijelio i ostale biokovske vrhove više od 1400 metara, rekao je dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a Goran Mucić. Temperatura pred zoru bila je jedan stupanj ispod ništice, a u podne je izmjereno 0,5 Celzijevih stupnjeva. Tako hladno vrijeme sa snijegom nakon noći s obilnom kišom nije uobičajeno krajem svibnja, rekao je Mucić i dodao kako je slično bilo 2008. godine. Ljubitelji planine automobilom na Biokovo mogu samo do vrha Vošca, a dalje je potrebna zimska oprema. U Makarskoj je protekle noći palo 15 litara kiše, a danas prijepodne također je neprestano kišilo te je palo deset litara kiše po metru četvornome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙