FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska, Slovenija, BiH i Srbija zajedno o zaštiti Save

SARAJEVO, 31. svibnja 2013.(Hina) - Očuvanje rijeke Save te istodobno korištenje njezinih potencijala u interesu je svih država kroz koje ona protječe i za očekivati je aktiviranje niza projekata koji će to omogućiti, kazala je u petak u Sarajevu Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede koja je vodila hrvatsko izaslanstvo na sastanku država članica okvirnog sporazuma o slijevu rijeke Save.

Sastanak je organiziralo međunarodno povjerenstvo za slijev rijeke Save, koje koordinira djelovanje četiri države na očuvanju i razvoju Save.

Uz Hrvatsku, u sporazumu o Savi sudjeluju u Bosna i Hercegovina, Slovenija te Srbija, a on ima veliku važnost za prekograničnu suradnju u području voda, usmjeravanje konkretnih aktivnosti država i traženje zajedničkih rješenja za održivi razvoj u slijevu rijeke Save.

"Očekujem da ćemo zajednički biti spremni za provedbu cijelog niza projekata i na Savi ali i na Dunavu, kazala je Hini doministrica Španjol.

Na sarajevskom je sastanku posebice bilo govora o projektima održanja i poboljšanja plovnosti Savom te o projektima iz područja turizma kao i o zaštiti od poplava.

"Zajedno možemo napraviti puno za iskorištavanje fondova Europske unije", kazala je Španjol, dodajući kako je ulazak Hrvatske u EU intenzivirati i provedbu regionalnih projekata.

Trenutačno je u pripremi jedanaest zajedničkih projekata, a Hrvatska kao i Slovenija imaju obvezu svoj dio njihova financiranja urediti kroz sedmogodišnje poslovne planove što će se realizirati u idućih sedam godina.

Na sarajevskom je sastanku usvojena deklaracija o smjernicama za dalju provedbu okvirnog sporazuma.

Taj je sporazum potpisan je 2002. godine, a na snagu je stupio 2004. godine. Strateški cilj mu je prekogranična suradnja država članica radi osiguranja održivog razvoja područja u slivu rijeke Save.

Sporazum se posebice odnosi na uspostavu međunarodnog režima plovidbe Savom i njezinim plovnim pritokama, uspostavu održivog upravljanja vodama i poduzimanja mjera za sprječavanje ili ograničavanje opasnosti, kao i za smanjivanje i uklanjanje štetnih posljedica nastalih usljed elementarnih nepogoda i slučajeva ispuštanja opasnih tvari u vode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙