FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH, Srbija i Turska nastavljaju jačati trilateralnu suradnju

SARAJEVO, 8. svibnja 2013.(Hina) - Politički odnosi između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske su veoma dobri i to će biti iskorišteno kao poticaj daljem jačanju gospodarske suradnje te zajedničkom nastupu na tržištima četvrtih zemalja, najavili su u srijedu u Sarajevu ministri vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Srbije Ivan Mrkić i Turske Ahmet Davutoglu.

Šefovi diplomacija tri države sastali su se u Sarajevu kako bi pripremili trojni summit koji se narednog tjedna treba održati u Ankari.

Bosanskohercegovački ministar Lagumdžija izjavio je kako je dogovoreno da tom prigodom bude potpisan i posebni sporazum čiji je cilj jačanje gospodarske suradnje.

Lagumdžija je naznačio kako tvrtke iz BiH i Srbije žele iskoristiti potencijal kojega imaju tvrtke iz Turske, koje uspješno posluju na tržištima zemalja Perzijskog zaljeva i Afrike.

"Mi se želimo uključiti u projekte građevinarstva, infrastrukture i energetike te proizvodnje hrane", kazao je Lagumdžija podsjećajući na činjenicu kako je gospodarstvo Turske trenutačno među najprosperitetnijima u svijetu i nudi mogućnost suradnje na različitim područjima.

Srbijanski šef diplomacije Mrkić kazao je kako tri države kroz trilateralnu suradnju žele doprinijeti "daljnjem stabiliziranju regije". "Naši su politički odnosi toliko kvalitetni da osiguravaju i bolju gospodarsku suradnju" kazao je Mrkić.

Ministar vanjskih poslova Turske Davutoglu potvrdio je trajnu zainteresiranost svoje zemlje za stanje na Balkanu jer s državama na tom području dijeli zajedničku prošlost, sadašnjost ali i budućnost.

"Jedan od naših najvećih uspjeha je vraćanje uzajamnog povjerenja među državama regije", kazao je Davutoglu ocijenivši suradnju među državama regije odličnom "unatoč sitnim nesporazumima".

Turski, srbijanski i bosanskohercegovački ministri vanjskih poslova najavili su kako će u cilju daljnjeg učvršćivanja međusobne suradnje s redovitom trilateralnim susretima nastaviti najmanje dva puta godišnje, dok će se šefovi tri države sastajati jednom u godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙