FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće ministara BiH: U pregovorima s EU zaštititi interese BiH

SARAJEVO, 28. svibnja 2013.(Hina) - Vijeće ministara BiH u utorak je ocijenilo kako u predstojećim pregovorima o trgovinskom režimu s Europskom unijom treba maksimalno zaštititi bosanskohercegovačko gospodarstvo, istodobno potvrdivši spremnost na suradnju s Unijom u vezi sa zahtjevima koji se tiču ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, priopćeno je u Sarajevu.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH potvrđeno je kako je na dnevnom redu bio i zahtjev iz Bruxellesa za pregovore o postojećem privremenom trgovinskom ugovoru s EU.

Izražena je spremnost bosanskohercegovačke strane na suradnju u odnosu na "pripremu listi proizvoda za trgovinu između BiH i zemalja-članica Europske unije nakon ulaska Hrvatske u EU, a koja neće biti na štetu Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Izaslanstvo BiH koje će voditi pregovore zaduženo je pripremiti prijedlog koji će sadržavati ponudu Bosne i Hercegovine i o kojemu će se očitovati Vijeće ministara, a dana je i uputa izaslanstva da odmah zakaže termin nastavka razgovora s predstavnicima Europske komisije.

Prema ranije objavljenim informacijama, Europska komisija od BiH očekuje preinake postojećeg privremenog trgovinskog ugovora kako bi se u njemu konstatirao ulazak Hrvatske u EU, ali i ishodila mogućnost nastavka daljeg bescarinskog uvoza roba iz Unije u BiH, čemu se protive u Ministarstvu vanjske trgovine BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙