FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hague se nada da će Europsko vijeće biti sklono davanju datuma Srbiji i Makedoniji

ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je u četvrtak u Zagrebu kako se nada da će Europsko vijeće u lipnju biti sklono proširenju i davanju datuma za početak pristupnih pregovora Srbiji i Makedoniji, ocijenivši da dobivanje datuma ovisi o njihovu individualnom napretku u ispunjavanju kriterija za članstvo.

"Nadam se da će Vijeće biti sklono proširenju, no to je odluka koja mora biti donesena jednoglasno", rekao je Hague na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Mi u Velikoj Britaniji se veselimo daljnjem proširenju EU-a na sve države zapadnog Balkana, ali napredovanje svake države ovisit će o tome što je postigla na tome putu", istaknuo je šef britanske diplomacije na upit hoće li Europsko vijeće na idućem sastanku odrediti datum početka pregovora Srbije i Makedonije.

Haague, koji je u Zagreb stigao iz Beograda gdje je razgovarao s najvišim srbijanskim dužnosnicima, ocijenio je da je Beograd ostvario vrlo veliki napredak i dodao da je tamošnju vladu potaknuo na provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom.

"Pratit ćemo njegovu konkretnu provedbu, njegovu učinkovitost i održivost i kako će se sve mjere iz toga plana provoditi", rekao je Hague.

Ministrica Pusić je istaknula da je napredak jugoistočne Europe u europskim reformama zajednički interes Velike Britanije i Hrvatske te je najavila da će o tome u petak u Ohridu razgovarati s kolegama iz regije na ministarskom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Nakon ministarskog, tijekom vikenda trebao se održati i summit članica te regionalne inicijative, ali ga je Makedonija otkazala nakon što je objavljeno da predsjednici Hrvatske i Albanije neće doći jer pod utjecajem Srbije nije pozvano Kosovo. Uz Srbiju, protiv dolaska kosovskoga predstavnika bile su i Rumunjska i Bosna i Hercegovina.

"Do danas se vodila rasprava hoće li se nakon otkazivanja summita održati ministarski sastanak. Kontaktirala sam kolege iz Makedonije, Srbije i Kosova i dogovoreno je da će predstavnici Kosova sudjelovati u svim dijelovima ministarskog sastanka te da će mjesta za stolom biti obilježena kako je to uobičajeno", rekla je Pusić.

Dodala je i da će se u Ohridu raspravljati o zahtjevu Kosova za punopravnim članstvom u SEECP-u čijih pet od dvanaest članica - Srbija, Grčka, Rumunjska, Moldavija i BiH nije priznalo neovisnost Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙