FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

KOSTRENA - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je jučer da je prispjela potvrda Europske komisije za plan preustroja riječkog brodogradilišta 3. maj, odnosno da je plan preustroja prošao, iako je komisija dosta dvojila o njegovoj održivosti. Vrdoljak je dodao da je bilo teže nego je očekivao te da Europska komisija ima dodatni zahtjev za posebno nadziranje ostvarivanja plana preustroja, što će obavljati predstavnik te komisije. Ocijenio je da je to prihvatljivo te da i Vlada treba nadzirati planove preustroja, i u drugim brodogradilištima dodavši da će se još mnogi detalji u vezi preustroja 3. maja tek usklađivati i dogovarati. Komentirajući pad BDP-a od 1,5 posto, Vrdoljak je rekao da nije dovoljno reći da smo usporili pad i da to nije ono što se željelo. Nadam se da ćemo za sljedeće tromjesečje imati bolje podatke, u plusu, kazao je ministar dodavši da smatra da treba prestati stvarati sliku o zemlji na račun tromjesečnih statističkih izvješća. Ovo što je uništeno u zemlji je uništeno u 20 godina, u 100 tromjesečja, rekao je dodavši da će nam trebati još nekoliko tromjesečja da dođemo u plus. Ministar Vrdoljak sinoć je u Kostreni sudjelovao na tribini HNS-a gdje je podupro kandidatkinje te stranke Mirelu Marunić za načelnicu Kostrene, a Nadu Turina Đurić za gradonačelnicu Kraljevice.

SISAK - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je sinoć u Sisku da je ova predizborna kampanja dosad najružnija i najprljavija kampanja, a u vezi sa sisačkim plakatima HDZ- HSP AS koalicije na kojoj je jedna krvavo-crvena, a druga bijela ruka, rekao je da SDP ne nudi krvave ruke, nego vjeru, duh, snagu i osmjeh. Milanović je komentirajući plakate HDZ-ove i HSP AS koalicije koji su koncem travanja bili postavljeni u Sisku, a na kojim su bile dvije ruke, jedna upraljana krvava na čijem je dlanu zvijezda sa srpom i čekicem, te druga čista, s križem na dlanu, rekao kako će te "podjele izazvane plakatima u Sisku ostati zapamćene kao veliko zlo. "Sada, kada izborna kampanja završava, prvi put mogu otvoreno reći da je ovo bila dosad najprljavija i najružnija kampanja, puna podvala i prljavštine", ocijenio je Milanović na početku kratkog obraćanja okupljenima u središtu Siska. "Mi nastojimo da ljude spajamo, a ne da ih dijelimo. Ne nudimo im krvave ruke, nego vjeru, duh, snagu i osmjeh, rekao je Milanović. Pozvao je Siščane da izađu na izbore 2. lipnja i ukažu povjerenje Marini Lovrić Merzel i Kristini Ikić Baniček, koje se u drugom krugu lokalnih izbora bore za mjesto sisačko-moslavačke županice, odnosno gradonačelnice Siska.

ZAGREB - Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. - 1991. ocijenila je uvredljivima jučerašnje izjave saborskog zastupnika i potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca te pozvala sve građane da glasuju za hrvatski Vukovar i daju podršku Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. "Gospodin Milorad Pupovac je današnjim priopćenjem duboko uvrijedio, ne samo branitelje Vukovara, nego i sve građane svih nacionalnosti koji su žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991.", ističe se u priopćenju UHLD-a koje potpisuju njegova predsjednica Vesna Bosanac i počasni predsjednik Andrija Hebrang. "Ta velikosrpska politika temelji se fašizmu, koju i danas provodi Milorad Pupovac iz saborskih odaja i to na Dan Hrvatskog Sabora. Dok je srpska artiljerija ubijala civile u Vukovaru pasivno je gledao, a mogao je tada dići glas i možda spasiti mnoge", stoji u priopćenju UHLD-a. Samo zahvaljujući braniteljima Vukovara danas imamo slobodnu i demokratsku Hrvatsku, ističu nadalje iz UHLD-a, te pozivaju sve građane da glasuju za hrvatski Vukovar i daju podršku Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

ZAGREB - Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR) priopćila je da je ogorčena nepravomoćnom presudom šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne, posebno dijelom optužbe koji se odnosi na sudjelovanje u zločinačkom pothvatu, koju smatra sramnom presudom šestorici hrvatskih junaka. "To je monstruozna optužba, tim prije kad se zna da je Republika Herceg–Bosna već odavno prestala postojati, a da s druge pak strane ne da se radi o brisanju s ovih prostora Republike Srpske, već se sve čini da ona, koja je nastala na krvi, protjerivanju na desetine tisuća nevinih Hrvata, svakim danom sve više jača, tako da je samo pitanje vremena kada će se i stvarno pripojiti Republici Srbiji", stoji u priopćenju za medije koje potpisuje predsjednik Udruge Mladen Pavković. Sud bi bio vjerodostojan da je u isto vrijeme sudio i najviše predstavnike, ratne zločince Republike Srpske, ali za nešto takvoga nema političke volje, ističe se nadalje u priopćenju. Ocjenjuje se kako je Hrvatska premalo učinila kako bi se dokazala prava istina, te traži da se "jasno i glasno kaže i razjasni tko je u hrvatskom Domovinskome ratu bio agresor, a tko žrtva i tko je kome 1991. 'prvi ušao u dvorište'".

ZAGREB - Hrvatski savez Udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" uputio je jučer otvoreno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, potpredsjedniku vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenu Mimici i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, te drugim članovima Vlade RH u kojemu tvrdi da je Ministarstvo gospodarstva "nesavjesnim ponašanjem" u posljednja dva mjeseca dovelo u pitanje rad savjetovališta za zaštitu potrošača u četiri hrvatska grada. U pismu koje potpisuje predsjednik "Potrošača" Ilija Rkman ističe se kako je Ministarstvo gospodarstva posljednjih mjeseci "prestalo sustavno komunicirati" s udrugama i savjetovalištima, te propustilo pravovremeno uputiti udrugama na potpisivanje ugovore o dodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje rada savjetovališta za 2013. iz sredstava državnog proračuna. To dovodi u pitanje rok za potpisivanje ugovora za rad Savjetovališta za 2013. u Zagrebu, Osijeku, Puli i Splitu, na štetu svih hrvatskih potrošača kojima je njihova pomoć potrebna, upozorava se u pismu.

VENECIJA - U Veneciji je jučer svečano otvoren Hrvatski paviljon u sklopu ovogodišnje 55. međunarodne izložbe likovnih umjetnosti - Venecijanskog bijenala, na kojemu Hrvatsku ove godine predstavlja rad multimedijalne umjetnice Kate Mijatović "Između neba i zemlje". Hrvatski paviljon nalazi se u Sali Tiziano na rivi Zattere a njegovu je otvorenju večeras nazočio velik broj umjetnika, arhitekata, dizajnera, povjesničara umjetnosti te znatiželjnika i ljubitelja umjetnosti iz Hrvatske i raznih zemalja svijeta okupljenih u Veneciji u povodu najveće svjetske izložbe suvremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u tome gradu. Paviljon je otvorio zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, koji je kazao kako je riječ o izuzetno uspješno postavljenom projektu za što treba čestitati i umjetnici Mijatović i kustosu i izborniku Branku Franceschiju, koji je prvi prepoznao kako je riječ o umjetničkom izričaju koji će ponajbolje odgovoriti na ovogodišnju temu Bijenala "Enciklopedijska palača". Ambijentalna instalacija "Između neba i zemlje" objedinjuje globalni bazen snova predstavljen na web portalu Arhiv Snova s pregledom performansa i videa nastalih tijekom dvadeset godina snovima i nesvjesnim nadahnutog umjetničkog rada Kate Mijatović. Bijenale službeno počinje 1. lipnja a traje sve do 24. studenoga, do kada će svoje umjetničke odgovore na temu "Enciklopedijska palača" umjetničkog direktora Massimiliana Gionija predstaviti 88 zemalja svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙