FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine oslobođenog nakon žalbenog postupka pred Haškim sudom, ocijenio je da današnju presudu Hrvatima iz BiH ne treba dramatizirati, s obzirom na ranija iskustva prema kojima se prvostupanjske presude mogu drastično izmijeniti. "Ono što se čini katastrofalnim u prvom stupnju potpuno se može izmijeniti u drugom stupnju. Sada je trenutak da se okrivljenici i njihovi odvjetnici pripreme za dugu borbu pred žalbenim vijećem", izjavio je Mišetić Hini, dodajući da mu je presudu teško komentirati jer ju nije proučio u cijelosti. Ipak, ustvrdio je da iz današnje presude proizlazi kako je jedino Hrvatska izvršila agresiju na BiH, jer do sada za zločine u toj zemlji nije osuđen niti jedan srbijanski dužnosnik. "Koliko mi je poznato ne postoji presuda Tribunala u kojoj piše da su Slobodan Milošević ili vodstvo iz Beograda bili na čelu udruženog zločinačkog pothvata. No, to se može promijeniti već sutra kada će se izreći prvostupanjska presuda Stanišiću i Simatoviću", rekao je Mišetić.

ZAGREB - Nasuprot tvrdnji iznesenoj u presudi Haškog suda, koja, smatra ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata Ante Nazor, svojom jednostranošću definitivno ne pridonosi objektivnom prikazu povijesnoga procesa, činjenice jasno kažu da Hrvatska nije počinila agresiju na BiH, niti je provela „udruženi zločinački pothvat“, nego je samo reagirala na događaje u BiH, koje hrvatsko vodstvo nije moglo ignorirati. Podsjeća kako hrvatsko vodstvo nije moglo ignorirati velikosrpsku agresiju u travnju 1992., a potom i bošnjačko (muslimansko) – hrvatski sukob u BiH, za koji Hrvatska nije odgovorna, a koji je, kako tvrdi, prijetio istrebljenjem Hrvata s područja na kojima su stoljećima živjeli kao jedan od tri konstitutivna naroda BiH. Izrazio je sućut obiteljima svih žrtava koje su stradale u hrvatsko-bošnjačko (muslimanskom) sukobu i žaljenje svima kojima su pripadnici hrvatskih snaga nanijeli bol. Nazor smatra kako je upitno jesu li za te zločine odgovorni ljudi koji su današnjom prvostupanjskom presudom osuđeni. Povjesničar Josip Jurčević ocijenio je kako sudsko vijeće nije prihvatilo brojne čvrste činjenice te se priklonilo "nelogičnim tužiteljskim spekulacijama o navodnom udruženom zločinačkom pothvatu koje, bez obzira na činjenice, zastupaju upravo krugovi moćnih protuhrvatskih interesa u Hrvatskoj i izvan nje".

ZAGREB - Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič ocijenila je danas kako činjenice o zločinima koje se nalaze u današnjoj presudi šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata stavljaju pred nas obavezu suočavanja s počinjenim zločinima. Presuda govori o vrlo teškim zločinima i mislim da je sada obaveza javnosti u BiH i Hrvatskoj, društva i vladinih institucija, raspraviti što sve stoji u presudi jer je u njoj priznata patnja onih koji su ubijeni, koji su bili zatočeni u logorima i bili žrtve torture ili su prognani, rekla je Teršelič na konferenciji za novinare. Dodala je kako je vrlo važno distancirati se od pogrešne politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u BiH, a na što su, kako je rekla, upozoravali i mediji i organizacije za ljudska prava i to onda kad su zločini počinjeni.

OSIJEK - Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) izražava žaljenje i zabrinutost zbog izrečenih presuda na dugogodišnju robiju protiv šest čelnika Herceg-Bosne kojima su proglašeni krivi za udruženi zločinački poduhvat, priopćio je danas Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a. Šišljagić u priopćenju navodi da je "Hrvatska vodila obrambeni Domovinski rat, a nije planirala niti sudjelovala u tzv. udruženom zločinačkom poduhvatu za razliku od cijelog državnog i vojnog vrha bivše Jugoslavije koje je pod utjecajem velikosrpske politike Slobodana Miloševića predvodilo ratne strahote u svim republikama bivše države". HDSSB smatra da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu ovom presudom opet pokušava nemetnuti tezu o Franji Tuđmanu kao osobi koja je planirala nekakvu "veliku Hrvatsku". U priopćenju se dodaje da je "Franjo Tuđman i cijeli tadašnji državni i vojni vrh Hrvatske imao samo jedan cilj - slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku", te da niti jedan visoki dužnosnik Republike Hrvatske "posebice prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nije imao pretenzije na teritorij susjednih država".

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas da će njegovo ministarstvo, kada bude za to zaduženo, provjeriti valjanost potpisa koje je prikupila građanska inicijativa "U ime obitelji" za raspisivanje referenduma o tome da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Građanska inicijativa "U ime obitelji" izvijestila je danas kako su prikupili više od 710 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma, a Bauk je novinarima u Banskim dvorima, upitan o daljnoj proceduri, rekao da je "što se tiče referenduma i skupljanja potpisa, to odnos između građana i Hrvatskog sabora". "Pretpostavljam da će organizacijski odbor potpise dostaviti predsjedniku Sabora, pretpostavljam da će ih on proslijediti Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav i pretpostavljam da će taj odbor zadužiti Ministarstvo uprave i MUP da provjere valjanost potpisa, odnosno je li prikupljen dovoljan broj potpisa", rekao je Bauk.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila zakonski prijedlog po kojemu bi upravljanje dubrovačkim zidinama od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzeo Grad Dubrovnik. Predloženim izmjenama zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, među ostalim, predviđa se da danom njihova stupanja na snagu upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama, kao javnim dobrom u općoj upotrebi, preuzima Grad Dubrovnik te tada prestaju i sva prava trećih osoba koje su njima do tada koristile, upravljale ili gospodarile. Društvo prijatelja dubrovačkih starina imalo bi rok od 15 dana od stupanja ovog zakona na snagu da zidine preda u posjed Grada Dubrovnika zajedno s cjelokupnom dokumentacijom koja se na njih odnosi, i to pod prijetnjom hitne ovrhe, odnosno brisanja uknjižbe njihova prava na posjed i plodouživanje. Društvo bi Gradu Dubrovniku trebalo predati i sva novčana sredstva namijenjena za obnovu starih zidina, a koja još nisu utrošena.

NOVIGRAD - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na večerašnjoj je predizbornoj tribini SDP-a u Novigradu, na kojoj je iskazao potporu kandidatu koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS za istarskog župana Damiru Kajinu poručio kako je dosadašnji model vladanja i upravljanja Istrom potrošen te kako je došlo vrijeme da se "Istrom upravlja na drukčiji način". "Istra će uvijek biti naša, bez obzira tko bio na vlasti" , poručio je ministar Mrsić. Osvrnuvši se na najavu koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi koja je najavila štrajk za 5. lipnja i blokadu sustava, Mrsić je kazao kako sindikati imaju legitimno pravo iskazati svoje nezadovoljstvo i da to pokušaju iskazati i putem štrajka. Ponovio je kako Vlada neće kupovati socijalni mir i neće se zaduživati s obzirom da je Hrvatska zemlja koja je visoko zadužena, jer javni dug iznosi oko 180 milijardi kuna. "Vlada će osigurati normalno funkcioniranje sustava, a što se tiče Istre bit će otvoreni svi granični prijelazi, neće biti kolona do Slovenije. Mirovine će stići na vrijeme i neće biti zastoja u isplati" , naglasio je ministar Mrsić.

ZAGREB - Aktualni zagrebački gradonačelnik i kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić ustvrdio je da se stranka SDP i kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić u izbornoj promidžbi služe neprimjerenim sredstvima zbog čega je danas uputio prijavu Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba. Navodi SMS poruke koje su 29. svibnja u 14,19 i 14,58 sati građanima stigle na mobilne aparate mreže 091 i 095 sa sadržajem "Poštovane/i izađite na izbore 2.6. i glasajte za Rajka Ostojića! Inače će gradom vladati kumovi i političko podzemlje. Vjerujem da Vam nije svejedno! Izađite na izbore s članovima obitelji!". "Porukama uvredljivog sadržaja stranka SDP/kandidat za gradonačelnika Rajko Ostojić, povrijedili su pravila korektnog ponašanja u vrijeme izborne promidžbe. Na navedeni način direktno se vrijeđa protukandidata za gradonačelnika Milana Bandića etiketiranjem na manipulativan, nekorektan, nedopušten, uvredljiv i društveno neprihvatljiv način", ističe Bandić u prijavi Izbornom povjerenstvu.

RIJEKA - Kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP AS za riječkog gradonačelnika Hrvoje Burić izjavio je danas da je vrijeme da se Rijeka vrati građanima te da će on, kao novi gradonačelnik, kako je rekao, iskorijeniti političku korupciju i pogodovanje u tom gradu. Burić je istaknuo da je zadovoljan izbornom kampanjom, zahvalio je koalicijskim partnerima i biračima te rekao da je siguran da će u drugom izbornom krugu birači, koji su nezadovoljni stanjem u Rijeci, u većem broju izaći na birališta. Smatram da je kandidat Koalicije 2020 Vojko Obersnel (SDP) u svojoj kampanji pokušavao izbore svesti na bitku SDP-a i HDZ-a, na bitku ljevice i desnice, rekao je Burić. Smatra da ovo nisu izbori na kojima se Rijeka dijeli na lijevu ili desnu nego da je riječ o izborima na kojima će građani pokazati jesu li ili nisu zadovoljni Obersnelovom vladavinom.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas u 15,31 sat umjeren potres s epicentrom oko 50 km južno od Zagreba, u pokupskom području kod mjesta Kozarac, nedaleko od Topuskog. Magnituda potresa iznosila je 3.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IV-V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem pokupskom području. U 15,48 sati na istoj lokaciji epicentra zabilježen je još jedan potres - magnitude 2.5 prema Richteru. Intenzitet u epicentru bio je III stupnja MCS ljestvice.

ZAGREB - Saša Burušić, sin načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića, pušten je iz istražnog zatvora nakon što je u državnom odvjetništvu iznio svoju obranu, potvrdio je njegov branitelj Darko Maržić. "Burušić je jučer i danas iznosio obranu nakon čega je državni odvjetnik zaključio da nije nužno da ostane u istražnom zatvoru. Po prijedlogu državnog odvjetnika sudac istrage pustio ga je na slobodu", izjavio je Maržić Hini. Zbog više kaznenih djela prijevare i krivotvorenja isprava počinjenih tijekom 2011. i 2012. Burušić se u Remetincu nalazio od travnja. Sina prvog zagrebačkog policajca sumnjiči se da je krivotvorio dokumentaciju nekoliko tvrtki u kojima je prikazivao da su razne osobe njihovi zaposlenici, iako oni to nisu bili. Potom je pomoću takvih krivotvorina navodno "realizirao kredite za sebe i druge, na štetu većeg broja osoba koje su te kredite potom morale otplaćivati".

ZAGREB . "Floraart", 48. međunarodna vrtna izložba, otvoren je danas na zagrebačkome jezeru Bundeku, a na izložbi će se do 2. lipnja predstaviti 144 domaća izlagača i 13 izlagača iz sedam zemalja - Francuske, Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, SAD-a i Nizozemske. Na više od 30 hektara otvorenoga i dvije tisuće metara četvornih zatvorenog prostora posjetitelji će besplatno moći razgledati veliku izložbu ukrasnoga bilja, rezanoga cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznoga cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnoga cvijeća, ukrasne keramike i sličnog. Taj najveći sajam cvijeća u regiji, otvorio je zagrebački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora "Floraarta". Istaknuo je da "Floraart" objedinjuje tri vrlo bitne značajke - turistički sadržaj, s obzirom da se očekuje više od 100.000 posjetitelja, zatim poslovni, odnosno komercijalni značaj koji je vrlo bitan u vremenima dok kriza i dalje traje, te zabavni, edukativni i natjecateljski sadržaj.

ZAGREB - Dan nakon što je stigla iz milanske Pinakoteke Brera, Caravaggiova slika "Večera u Emausu" danas je postavljena na zid sobe baroka u stalnom postavu zagrebačkog Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), gdje će biti izložena za javnost od 5. lipnja do 31. kolovoza. Jedno od kapitalnih djela Caravaggiova opusa, naslikano u trenutku njegova bijega iz Rima 1606. godine, prikazuje poznati odlomak iz Evanđelja u kojem uskrsli Krist susreće dvojicu učenika na putu za Emaus. Na tamnoj pozadini tog ulja na platnu dimenzija 141x175 cm, uz Isusa su još dva učenika, gostioničar i stara služavka koji ga okružuju dok blagoslivlja prelomljeni kruh. Nakon što je otvoren sanduk u kojem je slika dopremljena iz Italije, kustosica i izvršna dužnosnica za povijest umjetnosti i nadzornica za slikarstvo Središnje i Južne Italije Amalia Pacia pregledala je najvredniju sliku ikad izloženu u Hrvatskoj, u standardnoj proceduri kod preuzimanja umjetnina, te odlučila da se postavi danas iako je bilo najavljeno da će se to dogoditi u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙