FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski tužitelj Vukčević o presudi ICTY čelnicima Herceg-Bosne

BEOGRAD, 29. svibnja 2013. (Hina) - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio je u srijedu značajnim što je Tužiteljstvo Haaškog suda (ICTY) u nepravomoćnoj presudi čelnicima Herceg Bosne dokazalo da se na dijelovima BiH provodio udruženi zločinački pothvat (UZP), čiji je cilj bio uklanjanje i etničko čišćenje bosanskih Muslimana i drugih nehrvata te da je ICTY ustanovio da su u UZP sudjelovali i hrvatski čelnici Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko.

"Značajno je što je sud, pored sudioništva optuženih, našao da su u navedenom pothvatu sudjelovali i dali svoj doprinos Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko. Sud je faktički našao i da su oni dijelili kriminalni cilj i posjedovali kriminalnu namjeru iseljenja nehrvata s područja Herceg Bosne činjenjem zločina", ocijenio je u pisanoj izjavi za Hinu Vukčević.

On je ocijenio logičnim što je ICTY "našao da su među sudionicima UZP, među ostalima, bili i pripadnici oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske", dovodeći to u vezu sa sudioništvom u UZP tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske.

Vukčević drži i da je takav zaključak Suda "doveo do još jednog pravno interesantnog zaključka sudskog vijeća da je oružani sukob između HVO i Armije BiH bio po svom karakteru međunarodni sukob".

"Sukob između BiH i Hrvatske, premda ne prvi put, zbog važećih pravnih standarda, ocijenjen je kao međunarodni, prvo jer je nađeno da su oružane snage Republike Hrvatske bile prisutne i sudjelovale u sukobima u BiH, a zatim i jer se snage bosanskih Hrvata (HVO i HZHB) mogu smatrati agentima Hrvatske u pogledu počinjenih zločina koji su djelovali u ime Hrvatske", naveo je u pisanoj izjavi Vukčević.

Srbijanski tužitelj drži i da ova presuda "u većoj mjeri nego što je to slučaj s ranijim presudama, identificira pojedinačne zločine koji su počinjeni na teritoriju tzv. Herceg Bosne", uz ocjenu kako to "daje osnovu da se pored optuženih, koji su visoke razine, radi na utvrđivanju odgovornosti nižih i neposrednih počinitelja".

Haaški sud (ICTY) zaključio je u srijedu da su šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata u BiH, zajedno s političkim i vojnim vodstvom Hrvatske, bili članovi udruženog zločinačkog pothvata (UZP) čiji je krajnji cilj bila uspostava hrvatskog entiteta u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. i njegovo pripojenje Hrvatskoj kako bi se ponovno ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda. Prema mišljenju većine sudaca, taj je entitet trebalo ili pripojiti Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH ili bi on postao neovisna država unutar BiH, koja bi bila tijesno povezana s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙