FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Presuda čelnicima Herceg-Bosne neće poremetiti odnose BiH i Hrvatske

SARAJEVO, 28. svibnja 2013.(Hina) - Presuda šestorici nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne, koju će u srijedu izreći Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), vjerojatno će biti osuđujuća, no ukoliko tako i bude to neće imati posljedice po odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ocjena je koju u utorak prenose bosankohercegovački mediji.

Bošnjački časnik za vezu pri ICTY-u Amir Ahmić kazao je kako na temelju ranijih presuda Tribunala očekuje da ona i u ovom slučaju bude osuđujuća.

"Očekujem da presuda bude osuđujuća. Pogotovu što već imamo četiri presude koje utvrđuju međunarodni konflikt odnosno da je Hrvatska bila agresor u BiH", izjavio je Ahmić kako ga citiraju banjolučke "Nezavisne novine".

Bivši zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Sakib Softić također je podsjetio na ranije presude ICTY-a u kojima je potvrđeno postojanje međunarodnog sukoba.

"Ovdje je riječ o tome je li i s hrvatske strane postojao udruženi zločinački pothvat u BiH, a moje je mišljenje kako će toj skupini biti izrečena takva presuda", kazao je Softić.

Dodao je ipak kako ne vjeruje da će presuda čelnicima Hreceg-Bosne imati bilo kakve implikacije po odnose u regiji i po proces pomirenja.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo izrijekom je ocijenio kako eventualna presuda da je Hrvatska bila agresor u BiH Hrvatskoj zapravo ne bi naštetila niti bi bila moguća tužba BiH protiv Hrvatske zbog agresije.

"U međunarodnom pravu nije utvrđena nadležnost niti jednog suda za agresiju. Dakle agresivni rat kao takav nije sankcioniran, na žalost vjerojatno na inzistiranje velikih sila", kazao je Nobilo.

On također drži kako je na temelju ranijih presuda za očekivati da ICTY i u ovom slučaju presudi kako je riječ o međunarodnom oružanom sukobu, što bi sadržavalo definiciju po kojoj je Hrvatska bila agresor u BiH.

No, ističe Nobilo, život ide dalje a pri tom je riječ o zbivanjima od prije 20 godina.

"Prevelike su i prebrojne veze između Hrvatske i BiH da bi moglo doći do nekog teškog poremećaja. Jednostavno, to je činjenica koja se desila u povijesti, s njom se treba suočiti, a hrvatska država je preko svojih najviših predstavnika već izrazila žaljenje", podsjetio je Nobilo.

Po njegovim riječima, i tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid je "loše rješenje" jer je to bila zamjena tužbe za agresiju a pri tom "genocida nije bilo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙