FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zbog sumnje u zlouporabu ovlasti pri obavljanju poslova tijekom 2012. godine, ministar financija razriješio je dužnosti i privremeno premjestio na druga radna mjesta devet rukovodećih službenika Porezne uprave, među kojima su zamjenik i pet pomoćnika ravnateljice Porezne uprave te pročelnik Područnog ureda Zagreb, izvijestili su danas iz Ministarstva financija. Ti se službenici, u cilju sprječavanja nastanka moguće štete za Ministarstvo financija obavljanjem poslova u opisu trenutnog radnog mjesta, privremeno premještaju na vrijeme dok postoji sumnja za zlouporabu položaja i ovlasti ili dok se ne pokrene odgovarajući postupak, a najduže do 1. siječnja 2014., sukladno Zakonu o državnim službenicima, navodi se u priopćenju. Dodaje se da ti službenici zadržavaju plaću i ostala materijalna prava radnog mjesta s kojega se privremeno premještaju. Daljnja moguća postupanja Ministarstva financija ovisiti će o rezultatima postupaka koje vode nadležna tijela, navode iz Ministarstva iz kojeg također još jednom naglašavaju "da u slučaju postojanja sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti nema 'nedodirljivih'".

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekao je danas da bi Vlada, kad bi udovoljila sindikatima u njihovim zahtjevima, morala otpustiti 17.000 radnika u javnim i državnim službama te je, pozvavši ih na pregovore, ustvrdio da Hrvatska, u slučaju da se štrajk održi, neće biti blokirana. "Država neće biti blokirana jer postoje obveze i sa strane sindikata i poslodavca kojima se definira koji se poslovi moraju izvršavati u vrijeme štrajka", rekao je ministar Mrsić na konferenciji za novinare nakon što su danas sindikati javnih i državnih službi najavili štrajk za 5. lipnja. Vezano uz zahtjev sindikata za povratkom svih umanjenih prava na razinu prije umanjenja u protekloj godini, istaknuo je da tri posto umanjenja bruto plaće na godišnjoj razini iznosi oko 850 milijuna kuna. "Tri posto ili 850 milijuna kuna bi značilo otpuštanje 9000 radnika iz javne službe. Isplata regresa i božićnice za 2013. iznosi oko 700 milijuna kuna, što znači otpuštanje 7000 radnika. Sveukupno bi povratkom ovih sredstava, što sindikati zahtjevaju, iz državnih i javnih službi trebali otpustiti 17.000 radnika što ova Vlada neće učiniti jer se opredijelila da čuva radna mjesta i da se pokrije onima sredstvima koja ima", istaknuo je. "Vlada je i dalje spremna nastaviti razgovore i pregovore sa sindikalnim pregovaračkim odborima te u dobroj vjeri dogovoriti način očuvanja radnih mjesta i materijalnih prava kad situacija u Hrvatskoj bude bolja i kad BDP bude u porastu", istaknuo je.

BEOGRAD - Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u utorak da Hrvatska u području turizma mora dugoročnije i strateški iskoristi ulazak u Europsku uniju (EU). Nastojimo iskoristiti trenutak ulaska Hrvatske u EU, ali ne samo kratkoročno, jer će 95 posto stranih turista nesmetanije ulaziti u Hrvatsku, budući da se za turiste iz zemalja EU miče carina i uvodi jedinstvena kontrola, pa će granice biti protočnije, izjavio je Lorencin za Hinu na marginama dvodnevne sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije UN (UNWTO) koja se održava u Beogradu i okupila je dužnosnike iz više od 30 država svijeta. "Kratkoročno ćemo u ovoj sezoni iskoristiti sam taj trenutak ulaska u EU, ali sve ostalo uglavnom ovisi o nama samima", ocijenio je Lorencin. Hrvatski ministar turizma, koji u Beogradu sudjeluje na sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), susreo se i s glavnim tajnikom UNWTO Talebom Rifaijem i informirao ga o Strategiji razvoja hrvatskog turizma u kojoj je kao glavni cilj postavljen ulazak među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta do 2020. godine. Ministar Lorencin susreo se i s državnim tajnikom u Ministarstvu financija i gospodarstva Srbije Goranom Petkovićem koji je istaknuo odličnu suradnju između dvaju ministarstava, čestitao na skorom ulasku Hrvatske u EU i naglasio kako od Hrvatske, kao lidera na području turizma u regiji, svi trebaju učiti.

OSIJEK - Ulaganje u izgradnju novog proizvodnog objekta u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Osijek procjenjuje se na oko 450 milijuna eura, početak izgradnje očekuje se 2014. godine, a završetak 2017. godine, istaknuto je danas na predstavljanju tog novog plinskog kombi kogeneracijskog objekta u Osijeku. Hrvatska elektroprivreda (HEP) razvija projekt zamjene i proširenja kapaciteta postojećeg energetskog postrojenja TE-TO Osijek, odnosno izgradnju novog suvremenog plinskog kombi kogeneracijskog proizvodnog objekta - KKE Osijek 500, predviđene instalirane snage 450 MWe električne i 160 MWt toplinske energije. Novi će objekt biti visoko učinkovit proizvodni objekt s plinom kao primarnim gorivom, kombiniranog ciklusa (plinska plus parna turbina), istaknuo je član Uprave HEP-a Perica Jukić na predstavljanju na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Izgradnom novog objekta u Osijeku instalirana snaga HEP-ovih elektrana bi se povećala za 12 posto, a osječki bi objekt s godišnjom proizvodnjom od 3.500 gigavatsati (GWh) 'pokrio' 21 posto potrošnje (godišnja je potrošnja u Hrvatskoj sada oko 17.000 GWh). Na novinarski upit kakva je situacija s projektima izgradnje elektrana Ombla i Plomin C, ministar Vrdoljak rekao da bi izgradnja Plomina C mogla početi 2015. Kada je u pitanje HE Ombla, rekao je kako je pametna odluka o raskidu ugovora između HEP-a i EBRD-a o kreditu za taj projekt, jer "nema smisla plaćati milijunske pasivne kamate koje su plaćene u protekle dvije godine, možda i desetak milijuna kuna, dok se ne pripremi sva potrebna dokumentacija".

ZAGREB - Dioki grupa objavila je na Zagrebačkoj burzi izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji je dio predstečajne nagodbe za Dioki i Dina Petrokemiju, a u kojoj su ukupne tražbine vjerovnika Dioki grupe utvrđene u iznosu od 1,79 milijardi kuna. Plan predviđa povezivanje sa strateškim partnerom to jest Crodux plinom u kojem se ta tvrtka obvezuje na isporuku sirovina potrebnih za proizvodnju polistirena, a Dioki grupa na preradu. Plan financijskog restrukturiranja, kako se navodi, usklađen je s prijedlogom strateškog investitora Crodux plin "u onoj mjeri u kojoj je to bilo moguće obzirom na zakonske odredbe koje uređuju postupak predstečajne nagodbe". Strateški partner upoznat je s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona te se obvezao odmah po dogovoru vjerovnika u ovom postupku pokrenuti proizvodnju, a pritom se obvezao osigurati obrtna sredstva za pokretanje i nastavak proizvodnje. Ukupan iznos obrtnih sredstava za Dioki i Dinu iznosio bi 27 milijuna eura.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je pala za 1,13 posto, na 1.862,97 bodova, a specijalizirani Crobex10 smanjen je za 1,10 posto, na 1.059,77 bodova. Redovni promet Burze danas je iznosio 11,7 milijuna kuna, a najveći je promet među dionicama imala dionica Valamar Adria Holdinga i on je iznosio 3,9 milijuna kuna. Cijena dionici Valamara je porasla za 0,27 posto, na 143 kune. Za 1,12 milijuna kuna trgovalo se dionicom HT-a čija cijena je pala za 1,08 posto, na 207,52 kune. Promet od 1,1 milijun kuna ostvaren je trgovanjem dionicom AD Plastika, a cijena joj je snižena za 2,62 posto na 117,25 kuna. Po prometu slijedi dionica Diokija sa 668,4 tisuća kuna i padom cijene od 5,94 posto, na 20,90 kuna. Izrazitiji pad cijene kod dionica s većim prometom imala je dionica Instituta IGH kojoj je cijena snižena za 10,05 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙