FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

PARIZ

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u utorak čelnike Bosne i Hercegovine, primajući ih u Elizejskoj palači, da "prevladaju podjele" i provedu "reforme nužne" za nastavak procesa integracije njihove zemlje u Europsku uniju. "U prigodi ovog razgovora predsjednik Hollande se upoznao sa stanjem u BiH i čelnike te zemlje je pozvao da prevladaju podjele i provedu reforme koje će BiH omogućiti da nastavi put prema Europskoj uniji i NATO-u", ističe Elizejska palača u priopćenju. Hollande je u utorak primio predsjedatelja Nebojšu Radmanovića te dvojicu članova predsjedništva, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića. "Razgovarali smo o mnogim političkim pitanjima, napose o pristupanju BiH Europskoj uniji", rekao je pak Radmanović. Dodao je da je siguran kako će "Francuska pružiti BiH potporu u budućoj bilateralnoj suradnji".

ZAGREB

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je u utorak u Lisabonu novo godišnje izvješće o stanju u Europi u kojemu navodi da se uporaba heroina, kokaina i kanabisa smanjuje u nekim zemljama, ali da je, prema povijesnim standardima, uporaba droga u Europi i dalje visoka. "Najmanje 85 milijuna odraslih Europljana su koristili nedopuštene droge u nekom trenutku u svom životu, što predstavlja oko četvrtinu odrasle populacije u Europi. Većina zemalja izvještava o uporabi kanabisa (77 milijuna), dok su procjene o uporabi drugih vrsta droga tijekom života mnogo niže: 14,5 milijuna za kokain, 12,7 milijuna za amfetamine i 11,4 milijuna za ecstasy", navodi se u Izvješću o stanju droga u Europi u 2013.: Trendovi i razvoj. U Europi postoji znatna razlika u razinama uporabe droga tijekom života, u rasponu od oko trećine odraslih osoba u Danskoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, do manje od jedne desetine u Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Turskoj.

SARAJEVO

Ravnatelj hrvatske policije Vlado Dominić boravio je u utorak u posjetu Ravnateljstvu za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine te je s bosanskohercegovačkim policijskim dužnosnicima razgovarao o uzajamnoj suradnji, priopćeno je u Sarajevu. Kako se navodi, Dominić i ravnatelj ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović ustvrdili su kako policije dvije države veoma dobro surađuju te su iskazali zanimanje da se ta suradnja kontinuirano unapređuje kako bi policije obje zemlje povećale sposobnost suočavanja sa svim sigurnosnim izazovima u budućnosti. S obzirom da Hrvatska 1. srpnja postaje članicom Europske unije, ravnatelj Dominić je izrazio spremnost za pomoć policijskim agencijama u BiH u procesu ispunjavanja kriterija za pridruživanje EU u području policijskih poslova, stoji u priopćenju.

STOCKHOLM

Nekoliko automobila je zapaljeno u noći s ponedjeljka na utorak, nakon nemirnog tjedna u siromašnim predgrađima Stockholma, priopćila je policija. "Stanje se vraća u normalu. Nije bilo nereda, zapaljeno je samo nekoliko automobila, manje od deset", rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik policije Kjell Lindgren. U drugim švedskim gradovima nije bilo izgreda. Neredi su počeli 19. svibnja, pošto je u Husyju, siromašnoj četvrti Stockholma u kojoj su 80 posto stanovništva podrijetlom stranci, policija ustrijelila 69-godišnjeg muškarca.

BAGDAD

U sukobima u Iraku u svibnju je poginulo više od 500 ljudi, po podacima agencije France Pressea, dok vlasti ne uspijevaju zaustaviti val nasilja koji potiče bojazan od novog sektaškog sukoba. U međuvremenu je UN-ov izaslanik pozvao iračke čelnike da se ujedine kako bi razriješili političku krizu koja ne jenja a povezana je s nesposobnošću sigurnosnih snaga da smanje nasilje. Od 1. do 27. svibnja 503 osobe su izgubile život a 1.273 su ranjene u napadima, pa je u ovom mjesecu zabilježen najveći broj žrtava u zadnjih godinu dana, po podacima koje je dobio AFP na temelju informacija sigurnosnih i medicinskih izvora. U travnju je bilo više od 400 mrtvih, pa se ukupan broj žrtava u travnju i u svibnju penje na 960.

SARAJEVO

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir ponovo je u utorak saslušan u sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ovoga puta zbog sumnje da je protuzakonito posjedovao oružje. Budimir je u sjedište SIPA-e u Sarajevu pozvan kako bi dao izjavu o pištolju koji je pronađen u njegovu stanu u Mostaru, kojega je policija pretražila tijekom akcije uhićenja predsjednika FBiH provedene 26. travnja. Budimir je nakon puštanja iz pritvora po odluci Suda BiH krajem prošlog tjedna potvrdio kako je u njegovu stanu bio pištolj kojega je dobio na poklon još 1996. godine, a za njega nije imao potrebnu dozvolu jer je zaboravio tražiti njezino produljenje. Prije odlaska u policiju kako bi dao izjavu, Budimir je u Sarajevu iznenada sazvao novinare kako bi demantirao izjavu što su mu je pripisali neki mediji o tome da je "Armija BiH izvršila agresiju na Hrvatsku".

LJUBLJANA

Slovenska vlada pripremila je, na zahtjev Europskog suda za ljudska prava, prijedlog zakona o odštetama za "izbrisane" neslovence koji nailazi na niz kritika zbog vrlo niskih odšteta na koje bi imao pravo samo dio od 25.000 osoba isključenih nakon osamostaljenja države iz stalnog registra stanovništva, navode u utorak slovenski mediji. Budući da se radi o kršenju ljudskih prava velikih dimenzija i da Europski sud za ljudska prava od Slovenije zahtijeva rješenje tog pitanja, odštete bi morale biti dolične i s njima se ne bi smjelo licitirati, navodi u komentaru ljubljansko "Delo" povodom prijedloga zakona o obeštećenju izbrisanih, koji je njihovim udrugama u ponedjeljak iznio ministar unutarnjih poslova Gregor Virant.

PODGORICA

Crnogorska vlada donijela je u utorak odluku o povećanju stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 posto, dok se niža od sedam posto i nulta stopa neće mijenjati. Motiv za donošenje ovakve odluke, kako je objašnjeno iz resornog ministarstva, jest nastojanje vlade da "zaustavi daljnje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti, u prvom redu pokazatelja javnog duga, koji je posljedica višegodišnjeg proračunskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i javnih rashoda". "U slučaju daljnjeg produbljivanja ovog jaza, mogući scenarij bi bio ugrožavanje proračunske likvidnosti i time usporavanje u servisiranju obveza koje država ima, što bi imalo višestruke negativne učinke i po građane i po realni sektor", kazali su iz ministarstva.

SARAJEVO

Zaposleni u pogonima slovenske tvrtke "Cimos" u Bosni i Hercegovini najavili su u utorak generalni štrajk zbog najave uprave koparske tvrtke kako će zatvoriti neke od postojećih tvornica u BiH u cilju preustroja i racionaliziranja poslovanja. Štrajk su najavili zaposleni u "Cimosovoj" tvornici autodijelova u Srebrenici, koja treba biti zatvorena zajedno s onom u Sarajevu. Srebrenički pogon "Cimosa" među rijetkima je koji postoje u tom gradiću, a tamo su do sada bila zaposlena 103 radnika kojima sada prijeti otkaz. Sindikat zaposlenika je u priopćenju upozorio kako to ujedno znači neizvjesnost za više od 500 članova njihovih obitelji. U pogonima u Sarajevu do sada je također radilo nešto više od 100 zaposlenih.

PODGORICA

Za izgradnju autoceste kroz Crnu Goru, od Bara na krajnjem jugu do granice sa Srbijom, ukupno su stigle tri ponude i za mjesec-dva crnogorska vlada će se opredijeliti kome će povjeriti taj "posao stoljeća", izjavio je u utorak premijer Milo Đukanović ne navodeći ime novog, trećeg investitora koji se javlja uz već dva ranije poznata. Đukanović je za Radio Crne Gore kazao kako je uvjeren da za taj posao vladi ne treba duže od par tjedana i da bi za mjesec-dva, između te tri ponude mogla izabrati onu koja kao rezultat ima najbolje učinke - da Crnoj Gori ponudi unapređenje cestovne infrastrukture, bolju valorizaciju ukupnih turističkih i razvojnih potencijala, bolju unutrašnju integraciju i dobre mogućnosti da u kratkom roku dobije kvalitetan poticaj ukupnog gospodarskog razvoja, a da pri tome opterećenje kreditima bude podnošljivo za proračun i društvo u cjelini. On je dodao je taj treći partner dao ponudu koja je dosta nova i kad su u pitanju iskustva drugih država u realizaciji tog projekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙