FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Devet godina nakon dobrovoljne predaje šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu će izreći prvostupanjske presude bivšim čelnicima Herceg-Bosne optuženima za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata. U završnim riječima tužitelji su zatražili da ih se proglasi krivima te su za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića zatražili 40 godina zatvora, za zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje. Šestoricu Hrvata optužnica tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu predvođenom bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio etničko čišćenje područja Herceg-Bosne radi stvaranja "velike Hrvatske".

FREEPORT - Požar na kruzeru kompanije Royal Caribbean natjerao je brod da u ponedjeljak prekine putovanje i usidri se u Freeportu na Bahamima, a svi su putnici i članovi posade dobro, priopćila je kompanija. Grandeur of the Seas, u vlasništvu Royal Caribbean Cruises, bio je na sedmodnevnom putovanju koje je počelo u petak u Baltimoreu. Dvjesto osamdeset metara dugački brod bio je na putu za CocoCay na Bahamima koda je izbio požar. On je ugašen u roku od dva sata, a 17 godina stari brod preusmjeren je u Freeport. Kao rezultat požara, ostatak putovanja je otkazan a putnicima je vraćen novac i ponuđeno jedno besplatno krstarenje.

PARIZ - Francuska će analizirati uzorke potencijalnog kemijskog oružja koje su iz Sirije donijeli novinari dnevnika Le Monde, izjavio je u utorak neimenovani visoki francuski dužnosnik. "Uzorke su nam predali novinari Le Mondea. Pristajemo provesti analizu", kazao je taj visoki dužnosnik. Dodao je da je francuska vlada, poput SAD-a i Velike Britanije, analizirala vlastite uzorke i zaključila da se radi o "indicijama ali ne i formalnom dokazu o korištenju borbenog plina" u Siriji. Dvojica posebnih izvjestitelja Le Mondea, koji su bili u Siriji u travnju i svibnju, potvrdili su u ponedjeljak u francuskom dnevniku da je u Siriji korišteno kemijsko oružje protiv ustaničkih snaga koje su zauzele predgrađa Damaska.

BEJRUT - Naoružani napadači otvorili su vatru na vojnu nadzornu točku u libanonskoj dolini Bekaa u utorak, usmrtivši tri vojnika, te su potom pobjegli do obližnje sirijske granice, objavio je libanonski vojni izvor. Izvor je kazao da su dva vojnika poginula u napadu blizu grada Arsala a treći je preminuo u bolnici. Pogranična područja oko Arsala koriste sirijski ustanici koji se bore protiv predsjednika Bašara al-Asada kako bi prokrijumčarili oružje i borce iz Libanona u Siriju, a u tom je području već bilo sukoba libanonske vojske i naoružanih napadača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙