FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Iako su saborski klubovi podržali izmjene Zakona o državnom odvjetništvu HDZ-ova zastupnica Ana Lovrin ocijenila je kako se pod krinkom „usklađenja s pravnom stečevinom EU“ zakon gura u hitnu proceduri iako se na ta usklađenja odnose tek dva članka. Izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu omogućava se osnivanje zajedničkih istražiteljskih timova i provođenje zajedničkih istraga s drugim članicama EU radi sprječavanja kaznenih djela koja čine teroristi kao i u borbi protiv trgovine drogom i ljudima. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako se vrlo važan segment zakona tiče postupanja u građanskim predmetima.

ZAGREB - Sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu zakona o državnim potporama, kojim se želi izbjeći pravni vakuum, obzirom da pristupanjem Hrvatske EU glavni poslovi sustava državnih potpora koje trenutno obavlja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja prelaze pod isključivu nadležnosti Europske komisije. Predloženim zakonom uređuju se nove nadležnosti državnih tijela s obzirom da su mnoge postojeće morale biti ustupljene institucijama EU.

ZAGREB - Izvješće Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za 2012. napisano je preidilično i ne upućuje na tešku gospodarsku situaciju, ustvrdio je HDZ-ov Ivan Šuker u saborskoj raspravi o aktivnostima HBOR-a tijekom prošle godine, a SDP-ova Dragica Zgrebec uzvratila mu je kako se kroz poslove koje je HBOR vodio vidi kakvo je stanje u gospodarstvu.

ZAGREB - Predstavnici Sindikata javnih i državnih službenika nisu uspjeli naći zajednički jezik s predstavnicima Vlade na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, u još jednom pokušaju da se izbore za napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje Vlade. Na sastanku su uz predstavnike sindikata javnih i državnih službi koji su u socijalnom sporu s Vladom sudjelovali ministar financija Slavko Linić, ministar rada i mirovinskog sustav Mirando Mrsić, ministar uprave Arsen Bauka te njihovi pomoćnici.

ZAGREB - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost izrazio je večeras potporu Sindikatu kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP) u budućim akcijama zaštite radničkih prava, ocijenivši kako tijek događaja oko njihova štrajka, radi zaštite radnih mjesta i materijalnih prava, djeluje upozoravajuće za sve djelatnike državnih tvrtki i javnih institucija. U priopćenju upućenom medijima Akademska solidarnost ističe kako je prvo štrajk HSPP-a, a potom i SKOZ-a bio obilježen nizom pritisaka uprave Croatia Airlinesa, Vlade RH i medija, te brojnim intervencijama u javnoj sferi "kojima je cilj bio omalovažiti, obezvrijediti ili prokazati sindikalnu borbu za obranu stečenih radničkih prava".

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priopćilo je da će se pristupiti pregovorima o sklapanju sporazuma o očuvanju materijalnoga i socijalnog položaja zaposlenika u državnim i javnim službama. "Nakon sastanka sa sindikatima koji su najavili socijalni spor te sastanka sa ostalim sindikatima državnih i javnih službi koji čine pregovarački odbor zaključeno je da će se pristupiti pregovorima o sklapanju sporazuma o očuvanju materijalnoga i socijalnog položaja zaposlenika u državnim i javnim službama", stoji u priopćenju Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

ZAGREB - Vršiteljica dužnosti ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenka Buntić Rogić odgodila je ispit državne mature iz hrvatskoga jezika za 31. svibnja u 14,00 sati. Ispit iz hrvatskoga jezika trebao se održati jutros u 9,00 sati, a zbog pogreške triju ispitnih koordinatora u V. gimnaziji Split, Srednjoj školi Pavla Rittera Vitezovića u Senju i Gimnaziji A.G. Matoš u Đakovu, gdje su, umjesto eseja, učenicima podijelili testove, narušena je tajnost ispitnih materijala i dovedena u pitanje regularnost tog dijela ispita državne mature. V.d. ravnateljica je, kako navodi Centar, sukladno ovlastima propisanim Pravilnikom o polaganju državne mature odlučila da će se ispit, koji se trebao održati u utorak u 9:00 sati, provesti 31. svibnja s početkom u 14:00 sati.

ZAGREB - Da lokalni izbori ni približno nisu gotovi i da će za proglašenje pobjednika, ipak, trebati pričekati nedjeljnu večer, govori i podatak da će se drugi krug izbora održati u 11 županija i Gradu Zagrebu, u 86 od 128 gradova i u 166 od ukupno 428 općina. Drugi krug, u kojemu se 2. lipnja biraju općinski načelnici, gradonačelnici i župani održat će se na 5.490 od 6.568 birališta koliko ih je bilo u prvom krugu.

VELIKO TRGOVIŠĆE/DUBROVČAN - Predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović boravio je u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je na predizbornom skupu u Dubrovčanu, u općini Veliko Trgovišće, poručio da je stanje jako teško, ali da Vlada daje sve od sebe. Poručio da mandat još nije došao ni do pola i da će ga ova Vlada odraditi do kraja. "Tu nas ni vika ni galama, ni razne peticije i referendumi neće osujetiti. Svoje političke protivnike poštujemo koliko možemo, ali ako pozivaju na demoliranje neka samo dođu", poručio je Milanović

PREGRADA - Predsjednik Vlade RH-a i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je u Pregradi da niti jednom riječju nije dovedeno u pitanje provođenje odluke Ustavnog suda vezano uz zdravstveni odgoj, ali da isto tako članovi Ustavnog suda, kao i svi ostali u javnom sektoru, moraju biti spremni na kritiku. Milanović je ocijenio da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sa svojim izjavama nije rušio legitimitet Ustavnog suda, kako to tvrdi HDZ-a, već da je jednostavno bio kritičan prema članovima suda što je normalno u demokraciji i na što se svi moramo naviknuti.

KOPRIVNICA - Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je komentirajući raskid ugovora između HEP-a i EBRD-a za izgradnju HE Ombla istaknuo kako smatra da bi bilo skupo odobren kredit EBRD-a čekati na stand by-u i plaćati milijunske godišnje iznose dok se ne pripremi sva dokumentacija, isposluju dozvole i osigura izvedba projekta. Kad će to nastupiti, reći će stručnjaci, rekao je Vrdoljak novinarima u Rasinju gdje je podupro Danimira Kolmana, kandidata HNS-a za načelnika Općine Rasinja u drugom krugu lokalnih izbora.

SPLIT - Vodstvo splitskoga HDZ-a zatražilo je od premijera Zorana Milanovića da smijeni ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njihovih izjava o Ustavnome sudu RH nakon odluke o ukidanju kurikuluma zdravstvenog odgoja te tumačenja toga suda kako se referendumom može odlučivati da u Ustavu brak bude definiran kao zajednica muškarca i žene.

SLUNJ - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je neposredno prije stranačkoga motivacijskog skupa u Slunju kako vjeruje da će u drugome krugu lokalnih izbora HDZ biti uvjerljiv pobjednik. "Nisam Nostradamus da proričem postotke pobjede, ali znam da ćemo pobijediti jer gradimo HDZ-a i jačamo unatrag godinu dana unatoč tomu što su nas pokušali demotivirati s čudnim i zanimljivim anketama, analizama vječitih stručnjaka po kojima smo mi jako slabi", istaknuo je Karamarko.

DUBROVNIK - Kandidat HDZ-a za dubrovačkoga gradonačelnika Teo Andrić na brdu Srđu zahvalio je građanima na potpori te istaknuo kako Dubrovnik mora ostati županijski centar jer to svojom poviješću, tradicijom i kulturnim značenjem i zaslužuje. "Ne želim biti kao Andro Vlahušić koji gleda samo sebe i spremni smo ponuditi pomoć susjednim općinama bez ucjena i prijetnja kao što je to dosad bio slučaj", istaknuo je Teo Andrić te dodao kako je njegova poruka: "Novi odnos, uvažavanje i zajedništvo."

SPLIT - U utrci za splitsko-dalmatinskog župana Savez za građansku i etičku Hrvatsku (SGEH) u Splitu najavio je da ide do kraja, a kandidat tog saveza don Ivan Grubišić, koji je u prvome krugu osvojio više od 63.000 glasova, pozvao je građane da iziđu na izbore kako bi se promijenila "arija" (zrak) u županiji, kao što se promijenila u Splitu.

ŽMINJ - Ministar financija Slavko Linić na predizbornoj tribini SDP-a u Žminju, na kojoj je podržao kandidaturu Damira Kajina za istarskog župana, ustvrdio je kako vlast premijera Zorana Milanovića rješava, kako je rekao, "svu prljavštinu koju je ostavila prethodna vlast". To dokazuje, smatra on, kako nisu svi političari isti te kako zbog toga građani trebaju u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora izaći na birališta u što većem broju.

ZAGREB - Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a na izborima za gradonačelnika Zagreba Rajko Ostojić istaknuo je kako je njegovo financijsko izvješće u potpunosti transparentno, na desetak stranica te da su, u skladu sa zakonom, prijavljene sve potrošene stavke u izbornoj kampanji.

ZAGREB - Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija pozdravila je danas povlačenje Europske banke za obnovu i razvoj iz projekta hidroelektrane Ombla. "Zelena akcija je cijelo vrijeme ukazivala kako je projekt HE Ombla ekološki štetan, ekonomski neisplativ i nelegalan zato što krši postojeće zakone o zaštiti prirode i okoliša te se temelji na Studiji utjecaja na okoliš iz 1999. godine", izjavila je za Hinu koordinatorica kampanje Zelene akcije protiv izgradnje HE Ombla Jagoda Munić.

ZAGREB - Milka Trnina bila je velika hrvatska zvijezda rođena za velike scene čije ime i danas nešto znači u domaćem i inozemnom kulturnom svijetu i koja predstavlja pravi autohtoni hrvatski brend, rečeno je u Zagrebu na predstavljanju monografije "Milka Trnina" objavljene u povodu 150. obljetnice rođenja najveće hrvatske operne umjetnice i jedne od najvećih u cijeloj povijesti opere.

ZAGREB - Na završnoj svečanosti VII. međunarodnog festivala poezije "Slavenski zagrljaj", koja se održava u bugarskom gradu Dobriču kod Varne, posebnu nagradu Saveza bugarskih pisaca za književno stvaralaštvo primio je potkraj prošloga tjedna predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač, a glavnu nagradu za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo "Leteće pero" dobila je pjesnikinji Eneriki Bijač, potvrdio je Hini predsjednik DHK Božidar Petrač. Na festivalu poezije "Slavenski zagrljaj" sudjelovalo je četrdesetak pjesnika iz osamnaest europskih država, među njima i hrvatski pjesnici Enerika Bijač, Božidar Petrač i Stjepan Šešelj

SPLIT - Na tribini u Splitu posvećenoj prvostupanjskoj presudi šestorici Hrvata iz BiH, koju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu zakazao za 29. svibnja ove godine, izražena je nada u pozitivan ishod te presude, ali i zebnja da bi, bude li nepovoljna, ona mogla imati teške posljedice za Republiku Hrvatsku koju se tom optužnicom tereti za agresiju na BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙