FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Članice Europske unije u ponedjeljak su se u Bruxellesu dogovorile da se financijske i ekonomske sankcije prema Siriji produže za još godinu dana, kazali su diplomatski predstavnici novinskoj agenciji Reuters. To znači da su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a dogovorili da će i dalje biti zamrznuta sirijska imovina i financije u inozemstvu, da ostaju na snazi ograničenja u trgovini, prometu, te zabrana putovanja u inozemstvo za predsjednika Sirije Bašara al-Assada i visoke sirijske dužnosnike. Francuska i Velika Britanija predlagale su da se djelomično ukine embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima koji se bore protiv vladajućeg režima predsjednika Bašara al-Assada. Oko toga pitanja zemlje članice podijelile su se u tri tabora, Austrija i Švedska željele su da se sadašnji paket sankcija i dalje nastavi jer se pribojavaju da oružje ne završi u rukama protuzapadnih snaga, a najveći broj zemalja, na čelu s Njemačkom, u trećem je taboru koji je želio kompromis na način da se zadrži embargo uz neke promjene koje bi omogućile pomoć sirijskim ustanicima. Iako je propao plan Francuske i Velike Britanije, te su zemlje ostvarile ono što su željele kad je u pitanju embargo na prodaju oružja, ali na račun europskog jedinstva, ocijenio je Reuters. Francuska i Britanija su se obvezale da u ovom trenutku neće isporučivati oružje sirijskim ustanicima. No, ta obveza praktično prestaje vrijediti od 1. kolovoza. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je na sastanku u Bruxellesu praktično okončan Unijin embargo na prodaju oružja sirijskim ustanicima.

BRUXELLES - Predsjednik Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta, koji je u ponedjeljak izglasao negativno mišljenje o hrvatskom kandidatu za Europski revizorski sud Nevenu Matesu, izjavio je da ne zna točne razloge za takav ishod, naznačivši da bi to mogli biti nedovoljno jasni odgovori na neka pitanja. Pred Odborom za proračunski nadzor Europskog parlamenta u ponedjeljak je saslušan hrvatski kandidat za člana Europskog revizorskog suda dr. Neven Mates. Nakon polusatnog saslušanja, članovi Odbora tajnim su glasovanjem izglasali negativnu preporuku - 16 članova je glasovalo za negativno mišljenje, a 11 protiv. Ta preporuka se upućuje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u lipnju u Strasbourugu. "Saslušanje kandidata za revizorski sud doista je važno za nas jer se mi u našem poslu oslanjamo na taj Sud. Danas je bilo pisanih i usmenih pitanja. Ne znam u detalje što je dovelo do ovoga rezultata, ali mogu reći da su neki članovi postavili neka kritička pitanja i očito nisu bili zadovoljni odgovorima kandidata", izjavio je nakon sastanka predsjednik Odbora Michael Theurer.

PARIZ - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je nakon razgovora s državnim tajnikom SAD-a Johnom Kerryjem u Parizu rekao da je organiziranje mirovne konferencije o Siriji "složena zadaća". Kerry je na istoj konferenciji za tisak rekao da su dvije zemlje i dalje predane zahtjevu s konferencije u Ženevi 2012. da se uz suglasnost vlade Bašara al-Asada i oporbenih skupina ustanovi prijelazne sirijska vlada. Kerry i Lavrov također su rekli da su zabrinuti zbog moguće uporabe kemijskog oružja u sukobu. "Oboje smo izrazili našu obostranu zabrinutost zbog bilo kakve uporabe kemijskog oružja i istaknuli potrebu da se dobiju dokazi i utvrdi što se glede toga dogodilo. I Rusija i Sjedinjene Države, ako su ta oružja bila korištena, to vrlo, vrlo snažno osuđuju", rekao je Kerry.

SANTIAGO - Čileanske vlasti naredile su u ponedjeljak obveznu evakuaciju iz područja vulkana Copahue u krugu od 25 kilometara zbog povećane seizmičke aktivnosti posljednjih tjedana. Vulkan na granici s Argentinom udaljen je nekoliko stotita kilometara od Santiaga. Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo priopćila je da je "vulkan u procesu koji bi mogao prijeći u erupciju i stoga je oglašena uzbuna visokog stupnja". Iz spomenutog područja će se evakuirati oko 2.240 ljudi. U susjednoj Argentini nije oglašena evakuacija, no ipak je obustavljena nastava u školi u mjestu Caviahue-Copahue koje broji oko 900 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙