FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijest iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta nije u ponedjeljak nakon saslušanja podržao kandidaturu hrvatskog kandidata Nevena Matesa za revizora Europskog revizirskog suda. Odbor je većinom glasova, 16 za a 11 protiv glasovao za negativno mišljenje o Matesevoj kandidaturi. O tom prijedlogu mišljenja glasovat će svi zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u lipnju. Glasovanje na odboru i na plenarnoj sjednici je tajno. Europski revizorski sud, čije je sjedište u Luxembourgu, institucija je Europske unije čija je osnovna zadaća ispitivati zakonitost i pravilnost svih prihoda i rashoda EU, uključujući račune svih tijela EU. Na kraju svake financijske godine to tijelo podnosi Godišnji izvještaj o proračunu Europske unije Europskom parlamentu i Vijeću ministara. Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Revizorskom sudu. Oni moraju imati kvalifikacije za revizorski posao i moraju biti neovisni bilo od nacionalnih, bilo od europskih institucija.

ŽENEVA - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay poručila je u ponedjeljak vladama da pokušaji suzbijanja terorizma ograničavanjem osobnih sloboda i loše postupanje s osumnjičenicima može samo pogoršati taj problem, prenose agencije. Pillay, koja je govorila na otvaranju proljetne sjednice UN-ovog Vijeća za ljudska prava, izjavila je da je čula za "vrlo teška kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u kontekstu operacija protiv terorista i protiv pobunjenika". "Takva praksa je samoporažavajuća. Mjere kojima se krše ljudska prava ne iskorjenjuju terorizam nego ga njeguju", istaknula je. Pillay je rekla kako se još nada da će međunarodna zajednica poduzeti korake radi "zaustavljanja eskalacije patnje i krvoprolića u Siriji", ocijenivši da je nakon 26 mjeseci sukoba ovakvo stanje "nedopustiva mrlja na ljudskoj savjesti".

LJUBLJANA - Suđenje petorici optuženih u aferi Patria pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani približava se kraju, a tužitelj je u završnom govoru u ponedjeljak za bivšeg premijera Janeza Janšu zatražio kaznu od dvije godine zatvora. Vrhovni državni tužitelj Andrej Ferlinc rekao je da je Janša kao predsjednik slovenske vlade koju je vodio od 2004. do 2008. godine, u vrijeme kad je s finskim proizvođačem vojne opreme Patria slovensko ministarstvo obrane sklopilo ugovor o nabavi 135 naoružanih transportnih oklopnih vozila za 278 milijuna eura, u najmanju ruku dobio obećanje da će mu za to biti isplaćena nagrada, što slovensko zakonodavstvo definira kao koruptivni čin. Janša, koji od početka procesa započetog prije više od godinu dana tvrdi da su afera i suđenje politički motivirani kako bi se uklonio iz politike, prijedlog tužiteljstva označio kao "apsurdan".

ARLINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je na svečanosti povodom Dana sjećanja odao počast palim muškarcima i ženama vojske SAD-a i podsjetio Amerikance da je SAD još uvijek u ratu. Tijekom svečanog posjeta groblju Arlngton, počivalištu mnogih američkih vojnih žrtava, Obama je podsjetio da će iduće godine biti posljednji Dan sjećanja dok SAD ratuje u Afganistanu. Za razliku od Drugog svjetskog rata ili rata u Vijetnamu, sukoba koji su dotaknuli gotovo svakog Amerikanca, danas većina građana SAD-a nije izravno pogođena vojnim sukobima na drugim kontinentima, napomenuo je Obama i podsjetio da "više od 60.000 Amerikanca još uvijek služi vojnu službu daleko od kuće u Afganistanu". Prije govora Obama je položio vijenac na grob neznanog vojnika.

SOFIJA - Mandatar za formiranje bugarske vlade Plamen Orešarski rekao je u ponedjeljak da je sastavio vladu stručnjaka i političara uglavnom s ljevice koja će imati tešku zadaću da toj zemlji EU-a pomogne da izađe iz kroničnog siromaštva. Orešarskog (53), bivšeg ministra financija (2005-2009) u socijalističkoj vladi, predsjednik države Rosen Plevnelijev zadužio je u četvrtak za sastavljanje vlade s mandatom socijalista (PSB, bivši komunisti). U utorak će predsjedniku podastrijeti popis svojih ministara nakon čega bi novu vladu u srijedu trebao potvrditi parlament. Bivši konzervativni premijer Bojko Borisov koji je u veljači podnio ostavku pod pritiskom narodnih prosvjeda protiv siromaštva i korupcije, odbio je formirati vladu.

ADIS ABEBA - Afrički čelnici odlučili su u ponedjeljak odmah uspostaviti vojne snage za brzo djelovanje koje bi se bavile hitnim situacijama na području regionalne sigurnosti kako bi smanjili oslanjanje kontinenta na vanjske snage i fondove za svoju obranu. Ta odluka donesena na summitu Afričke unije u Adis Abebi uslijedila je nakon poziva nekoliko čelnika da se odmah uspostave takve snage s obzirom na broj sukoba i pobuna na kontinentu. Planovi za takve snage postoje već više od 10 godina, a odgađanje uspostave takvog kontingenta izazvalo je kritike da je Afrika predugo bila spora i da nije sastavila svoje mirovne snage oslanjajući se umjesto toga na pomoć i financiranje iz Ujedinjenih naroda i od zapadnih donatora.

ADDIS ABEBA - Međunarodni kazneni sud (ICC) provodi "jednu vrstu rasnog progona" jer sudi samo Afrikancima, rekao je u ponedjeljak predsjedatelj Afričke unije (AU), etiopski premijer Hailemariam Desalegn, nakon završetka summita predsjednika država zemalja te organizacije u Addis Abebi. Osnivanjem ICC-a, "htjelo se spriječiti da zločini prođu nekažnjeno, ali se proces prometnuo u jednu vrstu rasnog progona", rekao je nakon susreta na vrhu na kojemu se tražilo da ICC ustupi kenijskom pravosuđu sudske postupke protiv kenijskog predsjednika i potpredsjednika zbog zločina protiv čovječnosti. Uhuru Kenyatta i William Ruto, u ožujku izabrani za predsjednika, odnosno potpredsjednika Kenije, ICC goni zbog navodne umiješanosti u organiziranje užasnog nasilja nakon predsjedničkih izbora u prosincu 2007. u Keniji.

PRIŠTINA - Oko pet tisuća ratnih veterana, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) prosvjedovalo je u ponedjeljak u Prištini zbog toga što je misija EU-a za uspostavu vladavine prava na Kosovu (EULEX) uhitila sedmoricu njihovih kolega osumnjičenih za ratni zločin tijekom srpsko-kosovskog sukoba. Sedmorica bivših pripadnika OVK-a, među kojima Sylejman Selimi, veleposlanik Kosova u Albaniji i Sami Lushtaku, gradonačelnik Srbice i čelnik Demokratske stranke Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija, uhićeni su u četvrtak, odnosno u petak i određen im je kućni pritvor u trajanju od 30 dana. Prosvjednici su, noseći fotografije sedmorice osumnjičenika, mirno prošetali središtem Prištine a zatim su se okupili ispred zgrade vlade.

BRUXELLES - Francuska se savjetuje s partnerima o odgovoru na sve snažnije dokaze uporabe kemijskog oružja u Siriji, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Postoji sve snažniji dokaz lokalizirane uporabe kemijskog oružja", rekao je Fabius novinarima na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja EU-a. "To se mora verificirati, to radimo s našim partnerima"."Konzultiramo se s našim partnerima o konkretnim posljedicama koje će proizaći iz toga", rekao je. Fabius je izjavu dao nakon što je francuski list Le Monde rekao da ima svjedočanstva iz prve ruke da su snage vjerne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u više navrata koristile kemijska oružja protiv pobunjeničkih boraca u Damasku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙