FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski premijer za dijalog s Kimom Jong-unom

TOKIO, 15. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Japanski premijer Shinzo Abe u srijedu je, nakon što je jedan od njegovih savjetnika doputovao u Pjongjang, izazvao iznenađenje rekavši da je spreman na dijalog sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jong-unom, samo mjesec dana nakon što je sjevernokorejski režim Japanu zaprijetio nuklearnim napadom.

"Summit je važan korak u rješavanju pitanja otetih i mi, naravno, to moramo uzeti u obzir u našim pregovorima sa Sjevernom Korejom", odgovorio je Abu u senatu na pitanje oporbenog zastupnika je li spreman sastati se s Kimom Jong-unom.

Abeu je pitanje o mogućem summitu postavljeno povodom iznenadnog posjeta Sjevernoj Koreji njegova savjetnika Isaoa Iijime, koji je u utorak doputovao u Pjongjang, kako su izvijestili japanski mediji i sjevernokorejska novinska agencija.

U srijedu su se umnožila nagađanja u japanskom tisku o možebitnom japanskom pokušaju obnove dijaloga s neprijateljski raspoloženim susjedom. Japan i Sjeverna Koreja nemaju službene diplomatske odnose.

Iijima, koji će po japanskoj agenciji Kyodo u Sjevernoj Koreji ostati do petka, već je sudjelovao u organizaciji dvaju sastanaka bivšeg japanskog premijera Junichira Koizumija s tadašnjim sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jong-Ilom.

Koizumi je 2002. i 2004. išao u Sjevernu Koreju gdje se dogovorio da se oslobodi pet Japanaca otetih prije više desetljeća i vratio ih u domovinu. Tokio optužuje Pjongjang za otmicu ukupno 17 japanskih državljana te zahtijeva oslobađanje preostalih 12. Sjeverna Koreja tvrdi da je od 13 Japanaca, za koje priznaje da su se nalazili u njezinim zatvorima, svih preostalih osmero u međuvremenu umrlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙