FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kapetanović: Povezati teritorij Hrvatske, no ne na štetu BiH

SARAJEVO, 27. svibnja 2013.(Hina) - Most za Pelješac i zaobilaznica na području Neuma dva su najozbiljnija prijedloga za povezivanje teritorija Hrvatske, a konačni izbor suvereno je pravo Hrvatske no pod uvjetom da ne priječi pristup Bosni i Hercegovini otvorenome moru, izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

"Jasne su instrukcije Europske komisije da svako od rješenja mora zadovoljavati tri kriterija: mora biti isplativo, imati pozitivan utjecaj na okoliš i mora imati pozitivni utjecaj na regionalni razvoj. Rješenje kod kojega se poklope sva tri elementa bit će odabrano i financirano od EU, tim prije što ni Hrvatska niti BiH nemaju vlastita sredstva za te projekte", kazao je Kapetanović koji je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH zadužen za bilateralne odnose.

"Mi smo rekli da ćemo biti dobar susjed i partner da to pitanje riješimo preko teritorija BiH na način da to ne ugrožava naše interese, a pomaže Hrvatskoj", kazao je Kapetanović.

Ukazao je i na nužnost što bržeg rješavanja prometne izoliranosti Neuma, koji je s unutrašnjošću BiH povezan jako lošom cestom pa će od 1. srpnja sve robe namijenjene toj općini u nju morati prolaziti preko Hrvatske odnosno teritorija EU, što će biti veoma komplicirano.

Kapetanović je konstatirao kako je BiH sama kriva za probleme u kojima se našla jer je kasnila s pripremama za ulazak Hrvatske u EU, što je sada dovelo u pitanje plasman dobrog dijela bosanskohercehovačkog izvoza. On je ipak istaknuo kako će se i nakon 1. srpnja nastaviti pregovarati s Hrvatskom s ciljem rješavanja preostalih otvorenih pitanja, a jedno od najvažnijih je konačno uređivanje međudržavne granice.

U BiH bi željeli da to bude na tragu sporazuma potpisanog još 1999., koji do danas nije ratificiran jer su se pojavili prijepori oko razgraničenja kod Neumskog zaljeva te na rijeci Uni.

"Mi procjenjujemo da je riječ o dobrom sporazumu, najboljem koji u ovom trenutku možemo imati, uz fokus na dvije sporne točne koje se mogu riješiti, a to su Ada kod Kostajnice na Uni i pitanje morskog razgraničenja", kazao je Kapetanović. Dodao je kako je sa stajališta BiH važno da ona ima ne samo svoje teritorijalne vode, nego i pravo na pristup otvorenome moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙