FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

ZAGREB, 26. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 21 sat.

ZAGREB - Nogometaši Dinama osmi su uzastopni naslov prvaka Hrvatske proslavili su 3-1 (1-1) pobjedom protiv Hajduka u Maksimiru u susretu posljednjeg 33. kola, posljednje mjesto koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu sljedeće sezone izborila je Rijeka 4-1 (2-0) pobjedom na gostovanju kod Zagreba, dok je treći putnik u drugu ligu Inter iz Zaprešića iako je sa 2-0 (1-0) svladao Slaven Belupo. Rijeka je izborila Europu, dok je Inter ispao jer su Zadar i Split odigrali 2-2 (1-1), taj je rezultat Zadru osigurao ostanak, a Splitu odnio plasman u Europu.

Dinamo je protiv oslabljenog Hajduka poveo golom Zvonka Pamića u 6. minuti, ali isti je igrač autogolom 20 minuta potom i poravnao na 1-1. Pobjedu Dinamu u drugom poluvremenu osigurali su Ante Rukavina (57) i Marcelo Brozović (90+3). Riječani su bez većih problema sa 4-1 (2-0) svladali otpisani Zagreb. Dvostruki strijelac bio je najbolji strijelac lige Leon Benko (12, 55), a po jednom su se u strijelce upisali Jugović (37) i Čulina (80). Jedini strijelac za Zagreb bio je Abdurahimi (77). Još ranije nastup u Europi sljedeće sezone osigurali su Dinamo, koji će kao prvak igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te Lokomotiva i Hajduk koji su nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu izborili kao drugi u prvenstvu, odnosno kao pobjednik Kupa. Vrlo je zanimljivo bilo u Zadru gdje je Split dva puta vodio i imao rezultat koji ga vodi u Europsku ligu, ali Zadar je na kraju stigao do boda koji mu je osigurao ostanak. Strijelci za goste bili su Belle (32) i Rebić (50), a za domaće Buljat (45+3) i Perica (67-11m). Interu nije pomogla 2-0 (1-0) pobjeda protiv nemotiviranog Slavena Belupa do koje je stigao golovima Mlinara (28) i Oršića (65-11m). Zaprešićani su prvenstvo okončali na 10. mjestu s bodom manje od Zadra, te će, kako sada stvari stoje, sljedeće sezone igrati u drugoj ligi jer je Hrvatski dragovoljac osigurao prvo mjesto u drugoj ligi, a ranije ovoga tjedna je dobio i licencu za nastup u Prvoj HNL sljedeće sezone u kojoj će nastupati 10 klubova.

PARIZ - Mlada hrvatska tenisačica Donna Vekić poražena je u svom prvom nastupu u karijeri na Grand Slam turniru Roland garros od Amerikanke Mallory Burdette s 6:3, 6:4. Velika nada hrvatskog tenisa, tek 16-godišnja Osječanka, nije uspjela iznenaditi Amerikanku, dijelom i zbog početne treme zbog premijernog nastupa u Parizu u seniorskoj konkurenciji. Burdette je iskoristila pet od sedam lopti za obrat, a imala je i više winnera (27) od Vekić (12).

PARIZ - Hrvatska tenisačica Petra Martić, koja je prošle godine igrala u osmini finala Roland Garrosa, danas je zaustavljena već u prvom kolu pariškog Grand Slam turnira, izgubivši od 14. nositeljice Srpkinje Ane Ivanović sa 1-6, 6-3, 3-6. Martić je samo u drugom setu pružila dobru igru, a sve ostalo bilo je na strani bivše pobjednice Roland Garrosa. Prvi set Ivanović je osvojila za 27 minuta igre, a u odlučujućem setu Martić je na početku imala "break loptu", ali ju nije iskoristila i nakon toga sve je krenulo nizbrdo, Ivanović je povela 5-0 i uz malo neizvjesnosti zaključila je meč u svoju korist.

BRESCIA - Talijan Vincenzo Nibali (Astana) pobjednik je ovogodišnjeg, 96. izdanja biciklističke utrke "Giro d'Italia" koja je završena u nedjelju u Bresciji. Nibali je do svog prvog trijumfa na domaćoj nacionalnoj utrci stigao sa 4:43 minute prednosti u odnosu na drugog Kolumbijca Rigoberta Urana (Sky) i 5:52 minute ispred trećeg Australca Cadela Evansa (BMC), dok je najbolji hrvatski vozač Robert Kišerlovski (RadioShack) utrku okončao na 15. mjestu sa 14:27 minuta zaostatka za pobjednikom. Drugi hrvatski vozač na ovogodišnjem "Giru", Kristijan Đurasek (Lampre) u svom je debitantskom nastupu na nekoj trotjednoj utrci zauzeo 68. mjesto sa 2:08:02 sati iza Nibalija.

Nibaliju (28) je ovo druga pobjeda na nekoj trotjednoj utrci u karijeri, najbolji je bio i na "Vuelta a Espani" 2010. godine. Usto ima još tri plasmana na pobjedničko postoje, drugo mjesto s "Gira" 2011., te treća mjesta s "Gira" 2010. i "Tour de Francea" 2012. Kišerlovski (26) je na "Giro" stigao s ambicijom plasmana među 10 najboljih u ukupnom redoslijedu čime bi popravio svoj dosadašnji najbolji rezultat u karijeri, a to je 10. mjesto otprije tri godine. No, zbog bolesti koja ga je mučila u posljednjem tjednu utrke nije uspio u svojoj namjeri.

Pobjednik posljednje, 21. etape vožene od Riese Pio X do Brescije u dužini od 206 kilometara je Britanac Mark Cavendish (Omega Pharma - Quick-Step) kojemu je to peta etapna pobjeda na ovogodišnjem "Giru" zahvaljujući kojoj je osvojio i naslov najboljeg sprintera na ovogodišnjem "Giru". Sjajni Britanac sada ima naslove najboljeg sprintera sa sve tri trotjedne utrke. Naslov najboljeg penjača još ranije je osigurao Talijan Stefano Pirazzi (Bardiani Valvole).

MINSK - Hrvatski veslači osvojili su tri brončane medalje na Europskom prvenstvu do 19 godina koje se održalo u bjeloruskom glavnom gradu Minsku. Treće mjesto u finalu osvojile su Ivana Krkljuš i Žana Krakić u dvojcu na pariće, a njihov uspjeh ponovio je i naš četverac na pariće u sastavu Roko Šitum, Ante Ančić, Luka Baričević i Tomislav Šain. Za treću brončanu medalju za hrvatsko veslanje pobrinuo u posljednjoj utrci prvenstva osmerac u sa stavu Marko Križmančić, Tin Nemčič, Toni Čavka, Matej Metković, Bernard Samardžić, Danijel Plišić, Antonio Čoga, Jakov Bubmak i kormilar Luka Šćurla. Od ostalih hrvatskih predstavnika Ivan Županović je u samcu bio prvi u B finalu.

GREENSBORO - Hrvatska atletičarka Valentina Mužarić je na sveučilišnom prvenstvu SAD-a, Divizija Istok, u Greensborou osvojila drugo mjesto u bacanju kugle sa novim državnim rekordom od 17.52 metara. Time je popravila svoj stari rekord iz travnja ove godine za 41 centimetar. Ujedno, ovim rezultatom je ostvarila B normu (17.20) za Svjetsko prvenstvo u Moskvi, a osvajanjem drugog mjesta kvalificirala se u finale sveučilišnog prvenstva (NCAA). Valentina Mužarić trenutno ima drugi rezultat u Europi u kategoriji mlađih seniorki.

RIM - Nogometaši Lazia osvojili su Talijanski kup svladavši u velikom finalu u Rimu gradskog suparnika Romu s 1:0. Pogodak vrijedna šestog naslova Lazia u Kupu postigao je BiH reprezentativac Senad Lulić u 71. minuti. Lazio je pobjedom izborio nastup u Europskoj ligi, a Roma je ostala bez Europe.

LISABON - Lisabonska Benfica izgubila je u finalu Portugalskog kupa u Oeirasu od Vitorie Giumaraes s 1:2, pa će navijači Benfice ovu sezonu pamtiti kao najnesretniju u povijesti jer su u završnicama ostali bez čak tri trofeja.

Nakon što su nacionalno prvenstvo izgubili od Porta u 93. minuti, a potom i finale Europske lige od Chelsea također u sudačkoj nadoknadi, Benfica je uspjela izgubiti i finale Kupa od momčadi kojoj je to prvi trofej u klupskoj povijesti. Lisabonski klub je opet imao sve u svojim rukama, poveli su vrlo sretno preko Gaitana u 30. minuti i vodili sve do 80. minute. Vratar Benfice Arturo u toj je minuti loše je ispucao loptu, a Soudani pogodio za 1:1, da bi samo dvije minute kasnije Arturo loše procijenio udarac Ricarda, kojim je klub iz Guimaraesa došao do naslova.

GLASGOW - Nogometaši Celtica pobjednici su ovogodišnjeg izdanja škotskog Kupa, oni su u finalu na Hampden Parku u Glasgowu svladali Hibernian sa 3-0 (2-0). Pobjedu Celtica s dva gola u prvom poluvremenu trasirao je Gary Hooper (8, 31), a konačnih 3-0 postavio je Joe Ledley (79). Celticu je ovo 36. naslov pobjednika škotskog Kupa u bogatoj klupskoj povijesti, a kako je ranije ove sezone osvojio i prvenstvo u nedjelju je kompletirao prvu "dvostruku krunu" nakon 2007.

KIJEV - Hrvatski reprezentativac Eduardo sa Silva postigao je zgoditak za Šahtar koji je u zadnjem kolu Ukrajinske lige s 4:0 slavio protiv gradskog rivala Metalurga. Eduardo je ušao u igru u 47. minuti i postigao četvrti gol u 80. minuti, dok je Darijo Srna odigrao cijelu utakmicu za Šahtar. Dinamo je pobijedio s 3:0 Metalurg, a Domagoj Vida je nastupio, dok su kod Dnipra, koji je sa 7:0 porazio Iljičevec, Nikola Kalinić i Ivan Strinić bili na klupi. Šahtar je već ranie osigurao naslov, Metalist će u Ligu prvaka, a Dinamo, Dnipro, Metalurg Donjeck i Krivbas u Europsku ligu.

MOSKVA - Rostov, za kojeg brani Stipe Pletikosa, morat će u doigravanje za ostanak u Ruskoj ligi, dok se Lokomotiv Slavena Bilića od sezone oprostio pobjedom. Rostov je kod kuće slavio protiv prvaka CSKA s 3:0, ali to nije bilo dovoljno da izbjegnu 13. poziciju, koja vodi u playout. Rostov je prvenstvo završio s 29 bodova, kao i Volga, koju je doigravanja spasio remi (0:0) kod Dinama. Lokomotiv je kod kuće, bez Vedrana Ćorluke i Darija Krešića, s 2:1 pobijedio već ispalu Mordoviju, pa je Bilić svoju prvu rusku sezonu okončao na devetoj poziciji. Spartak je slavio protiv Alanije s 2:0 i osigurao Europu, a hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević igrao je do 24. minute kada je napustio teren zbog ozljede. CSKA je prvak, Zenit će u Ligu prvaka, a u Europsku ligu Anži, Spartak Moskva, Kuban i Rubin. Ispali su Mordovija i Alanija, a borba za ostanak tek slijedi Rostovu i Samari, kojima će protivnici biti drugoligaši Spartak Nalčik i SKA Energija. U Prvu ligu iz Druge ulaze Ural i Tom Tomsk.

BARCELONA - Najbolji brazilski nogometaš Neymar (21) napušta Santos i karijeru će nastaviti u Barceloni s kojom će u ponedjeljak potpisati ugovor na pet godina, potvrdio je danas katalonski klub. Vrijednost transfera procjenjuje se na 54 milijuna eura. Tako je Barcelona pobijedila Real Madrid, koji je također žarko želio dovesti Neymara. Ujedno, to znači da će Barca od sada imati u svojim redovima dvojicu najatraktivnijih nogometaša na svijetu, Lionela Messija i Neymara.

MONTE CARLO - Njemački vozač Nico Rosberg u bolidu Mercedesa pobijedio je na Velikoj nagradi Monaka, utrke SP-a Formule 1 vožene ulicama Monte Carla. Rosberg (28) je do pobjede došao na superioran način nakon što je sačuvao najbolje startno mjesto iz kvalifikacija i u Monaku došao do svoje druge pobjede u karijeri nakon VN Kine 2012. Rosberg je emocionalno proživio pobjedu jer je prije točno 30 godina i njegov otac Keke Rosberg slavio u Monte Carlu. Svjetski prvak Sebastian Vettel u Red Bullu osvojio je drugo mjesto, a njegov momčadski kolega Mark Webber treće. Vettel može biti zadovoljan jer je na čelu ukupnog poretka pobjegao svojim najbližim pratiteljima - Nijemac sada ima 21 bod više od Finca Kimia Räikkönena, te 29 više od Fernanda Alonsa. Utrku su obilježili brojni prekidi, a najduži je bio onaj polusatni u 46. krugu nakon udesa Venezuelananca Pastora Maldonada u Williamsu.

BOL - U posljednjem, 6. kolu finalnog turnira za Kup Hrvatskog šahovskog saveza zagrebačka „Mladost“ je minimalnom pobjedom nad „Mravince-Cemexom“ s 2,5:1,5 sačuvala prednost pred riječkom „Liburnijom“ i ponovno osvojila Kup. Čovjek odluke bio je fenomenalni Alojzije Janković, koji je pobjedom nad Zdenkom Plenkovićem ostvario nevjerojatnu bilancu – 6 bodova iz 6 partija uz dobitak rejtinga od 18 bodova. „Liburnija“ je ostala za jedan bod „kraća“ iako je nadigrala “Rijeku“ s visokih 3,5:0,5, dok je treće mjesto osvojio ETF-Osijek. U pobjedničkoj momčadi, koja je po četvrti puta uzastopce osvojila Kup HŠS sa pet momčadskih pobjeda i jednim neodlučenim rezultatom, igrali su: Zdenko Kožul 4(6), Ante Brkić 4(6), Alojzije Janković 6(6) i Blažimir Kovačević 4(6). O kvaliteti njihova rezultata najviše govori podatak da su očekivani rezultat premašili gotovo za tri boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙