FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - U povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, Dan Hrvatskog sabora, 30. svibnja, po prvi put će se obilježiti manifestacijom "Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora", a građani će danas od 10 do 17 sati, bez posebne najave, moći posjetiti saborsku zgradu i izložbu eksponata iz povijesti saborovanja. Izložbu će u 11 sati posjetiti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

KOPRIVNICA - Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić izjavila je jučer u Koprivnici kako se njena stranka sigurno neće u budućnosti stopiti s HDZ-om, koji je više stranka centra, te je potvrdila da je pozvala pravaške stranke na ujedinjenje do čega bi moglo doći ove jeseni. Tomašić je danas u Koprivnici dala potporu kandidatu koalicije HDZ-HSS-SU-HSP dr. Ante Starčević za koprivničkog gradonačelnika, Ernestu Forjanu (HDZ) u drugom krugu lokalnih izbora, 2. lipnja. Na upite novinara odgovorila je kako se HSP dr. Ante Starčević sigurno neće u budućnosti stopiti s HDZ-om, koji je više stranka centra. "Koalicija je dobra, ali mi smo ipak desniji od HDZ-a. Govorimo neke stvari koje HDZ ne može upravo zbog toga što su bliže centru", istaknula je Tomašić. "Budući da ulazimo u Europsku uniju smatram kako je nužno imati desnu stranku kojoj je samim time dopušteno malo drukčije govoriti", dodala je. Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević izvjestila je i kako su pozvali "pravaše" na ujedinjenje te da bi do tog procesa moglo doći ove jeseni.

VARAŽDIN - Interaktivnom instalacijom multimedijalnog umjetnika i performera Ivana Marušića Klifa u palači Herzer sinoć je u Varaždinu počeo 2. Festival multimedije Imput Mop 2.0. U ime organizatora, udruge Imput i Studentskog Zbora Veleučilišta u Varaždinu, Fran Mubrin istaknuo je kako Festivala služi kao platforma za razmjenu ideja i znanja iz područja multimedije, a studentima će omogućiti unaprjeđenje znanja. Većina sadržaja na ovogodišnjem Festivalu posvećana je audio i vizualnim medijima. Programi su namjenjeni za širu javnost te su za razliku od drugih festivala sve radionice i seminari besplatni, rekao je Mubrin.

OSIJEK - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku sinoć je premijerno izvedena opera Vincenza Bellinija "Norma" u režiji Dejana Miladinovića, koja je ujedno i praizvedba te svjetski poznate opere u toj nacionalnoj kazališnoj kući. U naslovnoj ulozi druidske svećenice Norme nastupila je zvijezda svjetske operne scene Gabriella Morigi, dok je rimski prokonzul u Galiji Pollione bio Miljenko Đuran.Režiser Dejan Miladinović koji je i scenograf predstave rekao je kako je riječ o iznimno zahtjevoj operi. Cilj mi je bio da se odnosi među likovima, njihovi karakteri, emocije i psihička stanja jasno vide na sceni. Sama uloga Norme je jedna od najzahtjevnijih sopranskih uloga i veliki izazov za svaku opernu pjevačicu, naglasio je. U predstavi su sudjelovali i Helena LUcić Šego (Adalgisa), Berislav Puškarić (Oroveso, vođa Druida), Predrag Stojić (Flavio, Pollioneov prijatelj), Katalin Brunjai-Hihlik (Clotilde, Normina pratilja), te Nikola Pavišić i Borna Kranjčević, kao djeca Norme i Pollionea. Kostimografkinja je Jasmina Pacek.

ZAGREB - Knjiga Magdalene Najbar-Agičić "U skladu s marksizmom ili činjenicama? - Hrvatska historiografija 1945.-1960." predstavljena je sinoć u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. O knjizi su govorili povjesničari Ivo Banac, Miroslav Bertoša, Snježana Koren i autorica. Banac je naglasio kako su nove jugokomunističke vlasti 1945. godine gledale na historiografiju kao na podlogu vlastitoga legitimizma te nisu raspolagale intelektualnim snagama pa su se kao i ruski boljševici 1917. oslanjali na stare snage. Knjiga Magdalene Najbar-Agičić važan je doprinos naše intelektualne povijesti za vrijeme marksističke ideologija te potiče druga istraživanja intelektualne povijesti, rekao je Banac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙