FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivnosti u kineskoj industriji pale prvi puta u sedam mjeseci - HSBC

LONDON, 23. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru smanjile su se u svibnju prvi puta u sedam mjeseci, nadovezujući se na niz naznaka koje u posljednje vrijeme signaliziraju slabost oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva, objavila je u četvrtak banka HSBC.

Indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje taj britanski bankovni div pao je u svibnju na 49,6 bodova, s 50,4 boda koliko je iznosio u travnju. Time se spustio ispod razine od 50 bodova, granice koja dijeli pad od rasta aktivnosti.

Svibanjska je vrijednost indeksa najniža od listopada kada je iznosio 49,5 bodova.

Indeks prati aktivnosti u industrijskom sektoru i pomno je praćen barometar zdravlja gospodarstva. Konačni podaci za svibanj bit će objavljeni 3. lipnja.

Analitičari ističu da je takav podatak rezultat gospodarskih teškoća u samoj Kini i u inozemstvu.

"Hlađenje industrijskih aktivnosti u svibnju odražava sporiju domaću potražnju i nastavljene nepovoljne trendove u inozemstvu", zaključuje Qu Hongbin, ekonomist HSBC-a u Hong Kongu. Dodao je da usporavanje predstavlja "rizik za krhki oporavak kineskog gospodarskog rasta".

Vlada bi trebala pružiti veću potporu slabašnom tržištu rada, možda mjerama kao što su poticaji za strukovno usavršavanje i porezne olakšice za poslodavce, kazao je u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙