FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sutra odluka o žalbi na pritvor Budimiru

MOSTAR, 2. svibnja 2013. (Hina) - Prizivni odjel Suda BiH tek će u petak donijeti odluku na žalbe obrane da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i ostalim uhićenima koji su osumnjičeni za koruptivne aktivnosti odredi tridesetodnevni pritvor zbog kašnjenja jedne od žalbi, potvrdili su za medije u BiH u četvrtak iz Suda BiH.

"Čekamo da nam se dostavi žalba gospodina (Krešimira) Zubaka koja je poslana poštom. Svi ostali odvjetnici žalbe su uputili faksom", rekli su u Sudu BiH.

Dodaje se da će sudsko vijeće koje predvodi Mediha Pašić najvjerojatnije sutra donijeti odluku o tridesetodnevnom pritvoru za osumnjičene, koji je ranije određen zbog opasnosti od bijega ili utjecaja na svjedoke.

Zubak zastupa jednoga od osumnjičenih Ivana Jurčevića.

Provodeći istragu po nalogu državnih pravosudnih institucija u petak je državna policijska agencija (SIPA) uhitila predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, njegovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika povjerenstva za pomilovanja Hidajeta Halilovića te predsjednike bošnjačkog i hrvatskog udruženja razvojačenih branitelja Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, kojima je određeno 30-odnevno zadržavanje u pritvoru. Ostalih 20-tak uhićenih je pušteno da se brane sa slobode.

U međuvremenu su Budimir i Barišić prebačeni u zatvor u Mostaru zbog gužve u pritvorskim jedinicama Suda BiH u Sarajevu.

Glavni argumenti predstavnika obrana da se osumnjičene pusti iz pritvora je da se pred Sudom BiH ne može voditi postupak iz nadležnosti federalnog kaznenog zakonodavstva kao i da ne postoje dokazi koji potvrđuju povezanost Budimira s izvršenim kaznenim djelima i drugih osumnjičenih.

Sud BiH, međutim, prihvatio je nadležnost u ovoj kazneno-pravnoj stvari iako se radi o kaznenim djelima predviđenim Kaznenim zakonom Federacije BiH. Sud je zaključio da se izvršena kaznena djela stavljaju na teret "dužnosnicima najviše izvršne vlasti u FBiH, što u svakom slučaju utječe i na ugled same države Bosne i Hercegovine i njezinog pravosudnog sustava".

U međuvremenu je vlast u entitetu Federaciji BiH u potpunoj paralizi jer su nejasne zakonske i ustavne odredbe mogu li Budimirove ovlasti preuzeti potpredsjednici iz reda srpskog, odnosno bošnjačkog naroda, od čega ovisi stupanje na snagu nekoliko zakona ali i imenovanje sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH, koji trebaju ocijeniti je li izglasano nepovjerenje sadašnjem sazivu Vlade Federacije BiH protivno Ustavu ovoga entiteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙