FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak o lokalnim izborima u Hrvatskoj

LJUBLJANA, 21. svibnja 2013.(Hina) - Rezultat prvog kruga hrvatskih lokalnih izbora koji je održan u nedjelju govori da SDP i HDZ ostaju najjače stranke, s tendencijom pada popularnosti stranaka lijevog centra, ocjena je koju u utorak iznose "Delo" i "Dnevnik", dva vodeća slovenska dnevnika.

"Nešto dublja analiza rezultata pokazuje da je SDP najveći gubitnik prvog kruga, ali hrvatski analitičari navode da niti HDZ nema razloga za slavlje", navodi list i dodaje kako je HDZ na izborima za općinska vijeća pobijedio u 12, a SDP u 6 većih gradova, ali da će većinu načelnika i polovicu župana birači izabrati u drugom krugu.

Djelomičnu satisfakciju za slabije rezultate prvog kruga SDP-u bi u drugom krugu mogla donijeti moguća pobjeda njegova kandidata nad HDZ-ovim za gradonačelnika Splita, te očekivani rezultat drugog kruga za gradonačelnika Rijeke, gdje će se također ogledati SDP-ov i HDZ-ov kandidat, navodi list.

Ljubljanski "Dnevnik" ocjenjuje pak da rezultati prvog kruga "nisu iznenađenje" jer SDP, kako pojašnjava, niti nedavne izbore za Europski parlament niti lokalne izbore "nije shvatio ozbiljno" kako bi trebalo. Posljedice poraza u prvom krugu za SDP bi ipak mogle biti ozbiljnije nego što su mislili u vodstvu stranke, dok je HDZ-u "poraslo samopouzdanje", navodi "Dnevnik".

Brojni hrvatski komenmtatori navode da su na nedjeljnim izborima pobijedili "loši momci" i da je to znak da se hrvatsko biračko tijelo okreće unatrag kad je riječ o temeljnim vrednotama liberalne demokracije i vladavine prava, navodi list, te dodaje da je za SDP najbolniji podatak da će se nakon 13 godina u zagrebačkoj skupštini "preseliti u opoziciju" jer je teško vjerovati da će vodeća koalicijska stranka koalirati s Bandićevom listom ili HDZ-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙