FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa: Slovenci ne vjeruju da će iz krize bez međunarodne financijske pomoći

LJUBLJANA, 6. svibnja 2013.(Hina) - Više od polovice Slovenaca ne vjeruje tvrdnjama svoje vlade da se zemlja iz financijske krize može izvući bez strane pomoći, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Na pitanje hoće li Slovenija na kraju ipak morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć potvrdno je odgovorilo 57 posto ispitanika, 36 posto smatra da takva pomoć neće biti potrebna, dok 7 posto ispitanika nije znalo odgovoriti.

Premijerka Alenka Bratušek, čija je vlada lijevog centra formirana prije manje od dva mjeseca, u svojim javnim istupima uporno tvrdi da Slovenija neće postati šesta članica eurozone koja će biti prisiljena zatražiti pomoć financijske "trojke" te da joj ne treba financijska pomoć nego dodatno vrijeme za provođenje strukturnih reformi i protukriznih mjera. Unatoč sniženju svog kreditnog rejtinga, Slovenija je prošlog tjedna na međunarodnome financijskom tržištu uspjela prodati dvije dolarske obveznice, zaduživši se za 2,7 milijardi eura. Time je na jedno vrijeme otklonila opasnost "ciparskog" scenarija rješavanja krize, osiguravši sredstva za servisiranje kreditnih obveza i proračunskih potreba u ovoj godini.

Prema anketi "Dela" provedenoj prošlog tjedna, većina građana smatra da slovenska politika previše oklijeva s donošenjem mjera potrebnih za izlazak iz financijske i ekonomske krize, a 40 posto ispitanika ne vjeruje da će vlada Alenke Bratušek do roka, koji istječe u četvrtak, Europskoj komisiji dostaviti nacionalni reformski program i program financijske stabilizacije za ovu i iduću godinu.

Riječ je o nizu mjera koje se tiču rezanja proračunskog deficita, sanacije stanja u bankama, prilagođavanja mirovinskog sustava, tržišta rada, obrazovnog sustava, ali i ustavnih promjena za koje još uvijek nije osigurana potrebna politička potpora i parlamentarna većina.

Prema anketi "Dela", dvije trećine Slovenaca vjeruje da sadašnja vlada previše oklijeva s objavom nepopularnih protukriznih mjera u javnosti, iako se o njima već duže vrijeme govori. Među njima je i podizanje stope PDV-a, čemu se protivi 68 posto ispitanika, ali i daljnje smanjenje plaća u javnom sektoru, što podržava 57 posto ispitanika, dok je 35 posto protiv. No, čak 94 posto ispitanika u anketi "Dela" ocijenilo je da bi prije smanjenja plaća u javnom sektoru svoje plaće morali smanjiti članovi vlade i zastupnici u parlamentu, kako bi ostalima dali primjer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙