FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija smanjuje izdatke za plaće u javnom sektoru

LJUBLJANA, 16. svibnja 2013.(Hina) - Slovenija će u ovoj godini za u javnom sektoru potrošiti 6,4 posto manje sredstava nego 2012. godine, a plaće će se na toj razini zadržati i 2014. godine, izjavio je u četvrtak ministar za unutarnje poslove i javnu upravu Gregor Virant.

"Time će Slovenija, što se tiče plaća u javnom sektoru, ispuniti fiskalni cilj koji je vlada obećala u dokumentima koje je poslala Europskoj komisiji", rekao je Virant na konferenciji za novinare u Ljubljani, na kojoj je predstavio dogovor što ga je u pregovorima potvrdila većina sindikata, a trebao bi biti potpisan idućeg tjedna i unesen u zakon o izvršavanju proračuna, kako bi stupio na snagu s 1. srpnja.

Spomenutim dogovorom sa sindikatima i odredbama o restrikciji plaća javnih službenika koje su prenesene iz prošle godine Slovenija će u proračunu za ovu i iduću godinu ostvariti ukupne uštede od 450 milijuna eura, rekao je Virant, dodavši da je važno da je postignut kompromis i socijalni mir jer se sindikati odriču mogućnosti prosvjeda protiv restrikcija i štrajka.

Dogovor sa sindikatima ima potrebnu većinu da stupi na snagu i u slučaju da ga ne potpišu sindikati policajaca i sindikat liječnika, a predviđa smanjivanje bruto plaća u rasponu od 0,5 do skoro 5 posto, u ovisnosti od visine plaće, ali i manje iznose za dodatno mirovinsko osiguranje koje zaposlenima u javnom sektoru plaća država, manje nadoknade za bolovanja, zaustavljanje odredaba o povećanju plaća preko stručnog napredovanja i stimulacija na radu, isplate manjih regresa od onih određenih kolektivnim ugovorima itd.

Vlada će se dogovora striktno držati, rekao je Virant, ali je dodao da se slaže s primjedbama koje su tijekom teških pregovora iznijeli sindikati, da je potrebno da vlada osigura bolju naplatu poreznog duga i ograniči korupciju i sivu ekonomiju.

Vlada će morati osigurati bolju naplatu poreza i povećati prihode, a Sloveniju u ovoj godini očekuju i drugi rezovi rashoda, u suprotnom nije isključeno niti uvođenje tzv. kriznog poreza iako je vlada od njega za sada odustala i nada da on neće biti potreban, naveo je Virant, koji je bio glavni pregovarač vlade sa sindikatima o smanjenju plaća u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙