FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael otkazao posjet UNESCO-a Jeruzalemu i okrivio Palestince

JERUZALEM, 20. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Izrael je u ponedjeljak priopćio da je otkazao posjet izaslanstva UNESCO-a jeruzalemskom Starom gradu rekavši da su Palestinci pokušali ispolitizirati tu misiju.

U sjedištu UNESCO-a u Parizu nitko nije bio spreman komentirati otkazivanje. UNESCO je prije mjesec dana najavio da će sredinom svibnja poslati stručnjake da ispitaju stanje očuvanosti Starog grada koji je na popisu svjetske baštine.

Budućnost Starog grada, dijela Jeruzalema koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. i anektirao, izrazito je osjetljivo pitanje i nalazi se u središtu bliskoistočnih sukoba.

Jedan je izraelski dužnosnik prigovorio izjavi palestinskog ministra vanjskih poslova Rijada al-Malkija o UNESCO-ovu obilasku kao "istrazi okupacijskih mjera" u gradu.

"Palestinci su prekršili sve postignute dogovore i pokušali posjet pretvoriti iz profesionalnog u politički", rekao je dužnosnik. "Tako da otkazujemo posjet".

Izrael je odobrio prvu UNESCO-ovu misiju u Jeruzalemu od 2004. u zamjenu za dogovor o izbjegavanju protuizraelskih zaključaka na konferenciji idućeg mjeseca u Kambodži gdje su se trebali iznijeti nalazi stručne skupine.

Palestinski dužnosnik Ismail Al-Telavi je potvrdio da je UNESCO-ov posjet odgođen na neodređeno vrijeme. On je naveo "razlike s Izraleom glede nekih mjesta koja je istražno povjerenstvo namjeravalo posjetiti".

Izraelski dužnosnici su rekli da su Palestinci željeli predstavnike UNESCO-a odvesti u dio Starog grada koji muslimani smatraju svojim svetim mjestom jer su u njemu Kupola na stijeni i džamija Al-Aksa, dok ga Židovi zovu Brdom hrama, mjestom velikih biblijskih židovskih hramova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙