FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karzai traži indijsku vojnu pomoć

KABUL, 19. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai kani s indijskim dužnosnicima idući tjedan razgovarati o mogućem sporazumu o vojnoj pomoći jer na spornoj granici s Pakistanom jačaju napetosti, rekao je u nedjelju njegov glasnogovornik.

Otvaranje Kabula prema New Delhiju, kamo Karzai putuje idući tjedan, vjerojatno će razljutiti službeni Islamabad u kojem uskoro priseže nova vlada pod vodstvom premijera Nawaza Sharifa koji je najavio poboljšanje odnosa s Indijom.

Karzajev glasnogovornik Aimal Faizi rekao je da će Karzai razgovarati o mogućnostima jačanja afganistanskih sigurnosnih institucija te o napetostima na Durandovoj liniji, granici između dviju zemalja još iz kolonijalnog doba. "Afganistan je već potpisao strateški pakt s Indijom i na temelju njega Indija će Afganistanu pomoći na raznim područjima, pa i u vojnom sektoru".

"Kako bi se ojačale afganistanske snage sigurnosti od Indije ćemo tražiti pomoć oko vojnih potreba", dodao je.

Indija godinama već u svojim vojnim institucijama obučava ograničen broj afganistanskih časnika, ali zasad nije pružala pomoć u oružju.

New Delhi je 2011. potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Kabulom pa dvije strane mogu proširiti okvir vojne obuke u vrijeme kad se afganistanske snage spremaju sasvim preuzeti nadzor nad zemljom jer s krajem 2014. odlaze strani vojnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙