FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija prihvatila neke kineske zahtjeve na Himalaji

SRINAGAR, 7. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Indija je prihvatila kineski zahtjev da ukloni svoje bunkere blizu sporne granice dviju zemalja na Himalaji u okviru dogovora za okončanje sučeljavanja koje je prijetilo ugroziti postupno poboljšanje kinesko-indijskih odnosa, rekli su indijski vojni dužnsonici.

Indijski i kineski vojnici tri su tjedna bili sučeljeni na razmaku od stotinjak metara na visoravni kod planinskog lanca Karakorum, gdje su dvije zemlje 1962. godine vodile kratkotrajan rat zbog pogranične crte, dok u nedjelju nije postignut sporazum da se obje strane povuku.

Napetosti su zaprijetile zasjeniti posjet indijskog ministra vanjskih poslova Pekingu 9. svibnja, a očekuje se i da kineski premijer Li Keqiang posjeti Indiju kasnije ovoga mjeseca.

Pojedinosti sporazuma nisu objavljene no viši dužnosnik indijske vojske rekao je da je Indija pristala napustiti i uništiti bunkere u sektoru Chumar na južnom dijelu sporne granične crte.

"Bunkeri u Chumaru su uklonjeni nakon što smo prihvatili kineski zahtjev na posljednjem sastanku vojnih dužnosnika. To su bili bunkeri-nastambe", rekao je u utorak agenciji Reuters časnik iz sjevernog zapovjedništva indijske vojske.

U ponedjeljak je indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da su Indija i Kina povukle svoje snage s 5.000 metara visoke himalajske visoravni Depsang.

"Vlade Indije i Kine pristale su obnoviti prijašnji status quo uzduž granice u zapadnom sektoru indijsko-kineskog pograničnog područja koje je postojalo prije 15. travnja", kazao je glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Syed Abkarudin.

Dvije su zemlje napustile sporni dio teritorija u nedjelju navečer, no ni jedna strana nije bila objavila detalje dogovora. Prema indijskim izvorima, 50 kineskih vojnika je 15. travnja ušlo na indijski teritorij, na zapadnom rubu Himalaja, 19 kilometara unutar područja Ladakh u Kašmiru. Riječ je o nejasno definiranoj crti razdvajanja, zvanoj Linija trenutne kontrole (LAC), koju u stvari ni jedna strana ne priznaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙