FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski ustavni sud odbacio prigovor protiv istospolnog braka

PARIZ , 17. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Francusko ustavno vijeće u petak je otvorilo put usvajanju zakona o istospolnim bračnim zajednicama, odbacivši i posljednji napor protivnika da spriječe najveću društvenu reformu ove zemlje nakon ukidanja smrtne kazne.

Nakon višemjesečnih prosvjeda na ulicama francuskih gradova ustavno vijeće dalo je zeleno svjetlo zakonu kojim će Francuska postati 14. zemlja u svijetu koja legalizira istospolne bračne zajednice, u skladu s izbornim obećanjem socijalističkoga predsjednika Francoisa Hollandea.

On je obećao da će uskoro biti potpisan zakon, usvojen još krajem travnja, što znači da će se prvi brakovi među istospolnim parovima početi sklapati već za nekoliko tjedana. "Zakon kojim se dopušta sklapanje brakova među istospolnim brakovima u skladu je s ustavom", stoji u priopćenju ustavnog vijeća.

Dok se pokojni socijalistički predsjednik Francois Mitterrand suprotstavio protivljenju većine Francuza da se ukine smrtna kazna 1981. istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da više od pola stanovnika zemlje podržava Hollandeovu namjeru da dopusti istospolni brak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙