FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimirova obrana najavila apelaciju Ustavnom sudu BiH

MOSTAR, 4. svibnja 2013. (Hina) - Obrana predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, osumnjičenog za korupciju, najavila je da će zbog odluke Suda BiH o potvrđivanju 30-dnevnog pritvora uložiti apelaciju Ustavnome sudu jer drži da su njezinu branjeniku prekršena prava, objavila je u subotu bosanskohercegovačka televizija (BHRT).

"Ima dovoljno razloga za podnošenje apelacije zbog ozbiljnog kršenja Budimirovih ljudskih prava i kršenja njegovih prava kao predsjednika Federacije BiH", rekao je odvjetnik Ragib Hadžić nakon susreta sa svojim branjenikom u pritvoru u Mostaru.

Idućeg tjedna obrana bi trebala podnijeti apelaciju Ustavnome sudu BiH koji jedini može preispitati mjeru određivanja pritvora.

Apelacijsko vijeće Suda BiH u petak je potvrdilo raniju odluku o određivanju 30-dnevnog pritvora za Budimira i još četiri osobe. Mjera pritvora određena je zato što se predsjednika Federacije BiH tereti za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od deset godina, zatim zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i prikrivanja ili uništavanja dokaza te zbog opasnosti od bijega jer većina osumnjičenih posjeduje dvojno državljanstvo, BiH te Republike Hrvatske.

Uz Budimira pritvor je u petak potvrđen i za njegova savjetnika Petra Barišića, predsjednika povjerenstva za pomilovanja Hidajeta Halilovića te predsjednike bošnjačkog i hrvatskog udruženja razvojačenih branitelja Suada Kulosmana i Ivana Jurčevića, koji su uhićeni protekloga tjedna pod sumnjom da su primali mito za pomilovanje desetine kriminalaca.

Ostalih 20-tak uhićenih u akciji suzbijanja korupcije pušteno je da se brane sa slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙