FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgija: Pokrenuta dva reaktora zaustavljena u ljeto 2012.

BRUXELLES, 17. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Energetska kompanija Electrabel, belgijska podružnica francuske supertvrtke GDF-Suez, priopćila je u petak da će ponovno pokrenuti dva nuklearna reaktora zaustavljena u ljeto 2012. nakon otkrića mikropukotina u njihovim spremnicima, pošto je agencija za nuklearnu sigurnost dala svoje odobrenje.

"Savezna agencija za nuklearnu kontrolu odobrava ponovno puštanje u pogon Doela 3 i Tihange 2 u potpunoj sigurnosti. Electrabel počinje raditi na ponovnom uključenju dvaju uređaja", ističe kompanija u priopćenju.

Vijest je objavljena odmah pošto su belgijske vlasti za nuklearnu kontrolu (AFCN) dale odobrenje za njihovo ponovno puštanje u pogon uz određene uvjete, jer "smatra da se rad Doela 3 i Tihange 2 može nastaviti u potpunoj sigurnosti". "Sva sigurnosna pitanja u vezi s formuliranim zahtjevima riješena su na zadovoljavajući način", dodaje.

AFCN dodaje da će za ponovno pokretanje reaktora trebati dva do tri tjedna.

Greenpeace je u priopćenju oštro kritizirao odluku vlasti da "slijepo slušaju mišljenje AFCN-a". "Stvari su jasne: ovom zemljom ne vlada vlada, nego nuklearna industrija", upozorava ta nevladina organizacija, napominjući da će "vladu sudbeno goniti zbog kaznenog djela nemara".

Dva reaktora kapaciteta 2.000 megavata, koji čine trećinu belgijskog nuklearnog kapaciteta, zaustavljena su u ljeto 2012. pošto su u čeliku od kojeg su izrađeni njihovi spremnici otkrivene tisuće mikropukotina. AFCN je zaključio da je taj nedostatak bio prisutan još u vrijeme gradnje spremnika 1970-ih u nizozemskoj tvrtki Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) koja više ne postoji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙