FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INAŠ pristupio novom Kolektivnom ugovoru za Inu

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Sindikat radnika i društava Ine - INAŠ pristupio je Kolektivnom ugovoru za Inu, koji su krajem prošlog tjedna potpisala druga dva Inina sindikata, izvijestili su danas iz Ine.

U priopćenju Inina Sektora korporativnih komunikacija se navodi da je u utorak, 14. svibnja, Sindikat radnika Ine i društava Ine INAŠ pristupio Kolektivnom ugovoru za Inu koji su u petak, 10. svibnja, potpisali poslodavac i Sindikat naftnog gospodarstva - SING te Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske - EKN.

"Novi Kolektivni ugovor time su podržala sva tri navedena sindikata koja djeluju u Ini", navodi se u priopćenju.

Predsjednica INAŠ-a Maja Rilović objašnjava kako je taj sindikat pristupio već potpisanom Kolektivnom ugovoru, a kako bi mogao nastaviti pregovarati o socijalnim klauzulama te nastavio normalno funkcionirati.

Naime, Kolektivni ugovor se, nakon što su ga potpisala dva sindikata, primjenjuje na sve zaposlene u Ini.

INAŠ je pristupio prethodno potpisanom Kolektivnom ugovoru kako bi mogao nastaviti sudjelovati u pregovorima o socijalnoj klauzuli te u zaštiti prava radnika, kazala je u telefonskoj izjavi za Hinu Rilović.

Taj sindikat nije krajem prošlog tjedna potpisao novi Kolektivni ugovor, a iz tog su sindikata već i ranije upozoravali kako se tim ugovorom žele stvoriti preduvjeti za provođenje predloženog modela izdvajanja benzinskih postaja te da bi radnici mogli biti dovedeni u poziciju da ih se s poslovima izdvoji izvan Ine.

Inače, novi Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja i vrijedi do kraja ove godine, s produljenom primjenom od tri mjeseca.

Njime se, kako je ranije objavljeno, povećava dodatak na osnovnu plaću s 1.068 na 1.150 kuna i povećava iznos jubilarnih nagrada za 500 kuna za svaku kategoriju radnika. Prema novom kolektivnom ugovoru, poslodavac će podmirivati 70 posto troška plaće za bolovanja do 42 dana, a preko 42 dana 90 posto plaće.

Sindikati potpisnici također smatraju i da su poboljšane odredbe koje reguliraju zaštitu radnika u slučaju njihova odlaska iz Ine zbog izdvajanja neke od Ininih djelatnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙