FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Varaždinu otvoreni pružni prijelazi s novim sustavom osiguranja

VARAŽDIN, 16. svibnja 2013. (Hina) - Željezničko-cestovni prijelazi u varaždinskim prigradskim naseljima Jalkovcu i Kučan Marofu od danas su sigurniji za prijelaz putnika i vozila nakon što su i službeno pušteni u rad novi sustavi osiguranja tih prijelaza.

Predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban istaknuo je dobru suradnju s čelnim ljudima Varaždina zahvaljujući čijoj je inicijativi opremanje tih pružnih prijelaza stavljeno na listu prioriteta u ovoj godini. Oba su željezničko-cestovna prijelaza opremljena polubranicima i svjetlosnozvučnim signalima kao i popratnom opremom. Ukupna vrijednost investicije je 2,5 milijuna kuna, a grad Varaždin sufinancirao je radove s 800 tisuća kuna.

Sama inicijativa za izgradnju branika na tim prijelazima pokrenuta je 2008. kada je grad uplatio dio sredstava u iznosu od 400 tisuća kuna. Projekt je nakon toga zastao da bi krajem prošle godine aktualna varaždinska gradska vlast ponovno inicirala njegovo pokretanje. U tom je periodu, od 2008. do sada, na ta dva pružna prijelaza, živote izgubilo šest osoba. Posljednja nesreća dogodila se u siječnju u Kučan Marofu kada je u naletu vlaka na automobil stradala tročlana obitelj među njima i dijete.

HŽ infrastuktura u ovoj godini na području Hrvatske planira opremiti ukupno 59 prijelaza signalno-sigurnosnim uređajima za što će se utrošiti oko 40 milijuna kuna. U idućih nekoliko godina planira se na ovaj način osigurati još 400-tinjak pružnih prijelaza za što će se svake godine osigurati oko 100 milijuna kuna, najavio je Ljuban.

Najavio je i projekt elektrifikacije željezničke pruge Karlovac-Varaždin-Čakovec-državna granica. Dokumentacija za taj projekt dovršit će se do 2017., a sredstva će se tražiti preko strukturnih fondova Europske unije. Početak radova planiran je za 2018. Realizacija tog projekta omogućit će dolazak do Zagreba vlakom za manje od sat vremena, rekao je.

HŽ infrastruktura također je danas potpisanim ugovorom gradu u najam bez naknade dala „Dom željezničara“, objekt površine 1500 metara kvadratnih, koji će postati novi Centar za mlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙