FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovačka policija poziva na podnošenje zahtjeva za pogranične propusnice

DUBROVNIK, 24. travnja 2013. (Hina) - Dubrovačko-neretvanska policija pozvala je danas građane u pograničnom području s BiH koji imaju pogranične propusnice za povlašteni prelazak granice da, zbog ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, od 6. svibnja počnu podnositi zahtjeve za izdavanje novih propusnica koje će im vrijediti u narednih pet godina.

Policija u priopćenju podsjeća da su Hrvatska i BiH 2003. godine sklopile Sporazum o pograničnom prometu i suradnji, kojim je među ostalim predviđeno izdavanje pograničnih propusnica koje državljanima ugovornih strana s prebivalištem u pograničenom području omogućavaju povlašteni prelazak državne granice preko graničnih prijelaza za pogranični promet.

Pogranično područje je područje uz državnu granicu u dubini od pet kilometara koji uključuje naselja u Hrvatskoj i naselja u BiH.

Iz PU dubrovačko-neretvanske obavještavaju građane sa svoga područja, koji prebivaju u naseljima navedenima u prilogu A navedenog sporazuma, da će podnošenje zahtjeva za izdavanje pograničnih propusnica prema postojećem sporazumu započeti 6. svibnja u prostorijama te Policijske uprave u Dubrovniku, te policijskim postajama Ston, Gruda, Ploče i Metković.

Pogranične propusnice prema važećem sporazumu izdavat će se do sklapanja novog, a najkasnije do 1. srpnja ove godine godine.

U policiji napominju kako je u interesu spomenutih građana da ranije podnesu zahtjev za izdavanje pogranične propusnice koja će im vrijediti pet godina od dana izdavanja i s kojom će moći preko graničnih prijelaza za pogranični promet ulaziti na pogranično područje u BiH.

Cijena tih pograničnih propusnica je 60 kuna, a u postupku njihova izdavanja, sukladno odredbama Zakona o upravnim pristojbama, ne plaća se upravna pristojba.

Očekuje se da će granične propusnice po novom sporazumu biti skuplje jer će one biti biometrijske isprave, a i zahtjev za njihovo izdavanje će hrvatski državljani morati podnosi kod nadležnih tijela u BiH.

Važeći sporazum objavljen je u Narodnim novinama - Međunarodni ugovori br.: 3/2005, priopćeno je iz PU dubrovačko-neretvanske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙