FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's potvrdio važeći rejting HEP-a; prognoza negativna

LONDON/ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Agencija Moody's potvrdila je važeći rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ba2, uz negativnu prognozu, zaključivši time provjeru pokrenutu zbog sniženog rejtinga Republike Hrvatske i pitanja vezanih za HEP-ovu likvidnost i investicijski program.

"Potvrda rejtinga Ba2 nadovezuje se na stabilizaciju poslovnih i financijskih rezultata kompanije u četvrtom tromjesečju 2012. i prvom tromjesečju 2013. i na korake koje poduzimaju kako bi izmijenili politiku likvidnosti", kazao je Moody'sov analitičar za HEP Nicholas Stevens.

"Nadalje, kompanija poštuje uvjete financiranja a očekuje se da će to činiti i u budućnosti", dodaje Stevens u jučer objavljenom priopćenju.

Negativna je prognoza potvrđena jer HEP mora provesti u djelo očekivane promjene u politici financiranja i likvidnosti kako bi osigurao dostatnu vidljivost financiranja za podmirivanje značajne kapitalne potrošnje, dodaje.

Ako to ne učini, rejting bi mu se mogao naći pod pritiskom, upozoravaju u agenciji. Podizanje rejtinga ne očekuju s obzirom na negativnu prognozu.

Da bi se rejting stabilizirao, HEP mora uspješno provesti u djelo izmijenjene likvidnosne aranžmane i nastaviti poboljšavati poslovne rezultate u ovoj godini.

Aktualnom potvrdom rejtinga agencija je dokončala postupak njegova preispitivanja koji je pokrenula početkom veljače slijedom sniženja rejtinga Republike Hrvatske s Baa3 na Ba2, budući da je država vlasnik HEP-a.

Samostalni je HEP-ov rejting uvršten na razmatranje "s obzirom na razvoj financijskog tržišta u Hrvatskoj, stanje likvidnosti kompanije i njezin značajan investicijski program".

U rujnu prošle godine Moody's je snizio HEP-ov rejting zbog "značajnog pritiska na likvidnost koji generira visoki udio kratkoročnog duga u ukupnom teretu dugova, zahtjevni profil dospijeća dugoročnog duga i potreba HEP-a za značajnim novim financiranjem radi realizacije opsežnog investicijskog programa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙