FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP grupa lani s neto dobiti od 71,2 milijuna kuna

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - HEP grupa je prošle godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 71,2 milijuna kuna, što je značajno poboljšanje rezultata u odnosu na 2011. godinu kada je grupa imala neto dobit od 7,8 milijuna kuna, podatci su iz revidiranog financijskog izvješća koje je HEP objavio na Zagrebačkoj burzi.

HEP grupa je prošle godine ostvarila poslovne prihode od 14,02 milijarde kuna, što je 846,5 milijuna kuna, ili 6,4 posto više nego u godini prije.

Povećanje poslovnih prihoda rezultat je rasta prihoda od prodaje električne energije za 860,4 milijuna kuna ili 8,0 posto, zbog odobrenog povećanja cijena od 1. svibnja 2012. i primjene nove metodologije izračuna cijene povlaštenim kupcima HEP-Opskrbe od 1. kolovoza, ali i veće prodaje na inozemnom tržištu (za 270 milijuna kilovatsati), navodi Uprava HEP-a u objašnjenjima izvješća.

Napominju također kako je, zbog stagnacije gospodarskih aktivnosti i viših prosječnih temperatura, smanjena prodaja toplinske energije i plina, ali je zbog odobrenog povećanja prodajne cijene plina i uvođenja fiksne mjesečne naknade od 1. svibnja 2012., prihod od prodaje plina veći za 14,8 milijuna kuna.

Povećanje cijena toplinske energije odobreno je 13. prosinca te će se utjecaj tog povećanja osjetiti tek na prihodu u 2013. godini, objašnjavaju iz HEP-a.

Po podacima iz izvješća, poslovni su rashodi HEP grupe u prošloj godini porasli za 7,2 posto, na 13,6 milijardi kuna.

Tako je rast poslovnih rashoda bio veći od rasta poslovnih prihoda pa je dobit iz poslovanja smanjena za 65,8 milijuna kuna, ili za 14,3 posto, te je iznosila 393,8 milijuna kuna.

Gubitak iz financijskih aktivnosti iznosi 285,3 milijuna kuna i smanjen je zbog smanjenja financijskih rashoda.

Uprava u izvješću navodi kako se poslovanje HEP grupe u 2012. odvijalo u gospodarskim okolnostima koje karakterizira stagnacija gospodarskih aktivnosti i nastavak višegodišnje ekonomske krize što je važan čimbenik kretanja potrošnje električne energije, a djeluje i na potrošnju toplinske energije i plina.

Upozoravaju kako su izrazito nepovoljne hidrološke okolnosti, koje su trajale cijelu 2011. godinu, nastavljene sve do zadnjeg kvartala 2012.

Nedostajuće količine električne energije nabavljane su na tržištu, što je iziskivalo značajna financijska sredstva, posebice jer je cijena na inozemnom tržištu porasla za 6,8 posto u odnosu na godinu prije.

Nabavljeno je čak 931 GWh električne energije više nego u 2011. (uvoz i nabava u Hrvatskoj).

Uz to, zbog rasta prosječnih cijena prirodnog plina (za 31 posto) i lož ulja (za 23 posto) u odnosu na 2011. i optimiranja ukupnih troškova proizvodnje i nabave električne energije, bila je manja proizvodnja termoelektrana (za 8,7 posto).

Sve to je, kako navode iz HEP-a, pridonijelo rastu troškova od 912,3 milijuna kuna, pri čemu su varijabilni troškovi porasli više od milijardu kuna, dok su se fiksni smanjili.

Po podacima iz izvješća, ukupna zaduženost HEP grupe krajem prošle godine iznosila je 6,3 milijarde kuna, što je na godišnoj razini porast za 17,6 posto.

Povećanje se odnosi na obveze po izdanim obveznicama (u studenom je izdana obveznica u iznosu 500 milijuna američkih dolara), dok su kratkoročni i dugoročni krediti, zbog prijevremenih povrata, manji za 1,9 milijardu kuna.

U 2012. godini ostvareno je 2,6 milijardi kuna investicija što je uloženo u zamjene, rekonstrukcije, revitalizaciju i obnovu postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača, ističu iz HEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙