FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nastavljaju se ispitivanja u istrazi o korupciji

MOSTAR, 3. svibnja 2013. (Hina) - Ministar pravosuđa Federacije BiH ispitan je u četvrtak u Državnom odvjetništvu BiH vezano za istragu oko korupcije zbog koje je prošloga tjedna uhićen predsjednik ovoga entiteta Živko Budimir, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

Mikulić je za sarajevski list potvrdio kako su ga u svojstvu svjedoka ispitali u Državnom odvjetništvu, no odbio je reći o čemu je govorio u iskazu državnom odvjetniku.

Dvojica dužnosnika federalnog ministarstva pravosuđa privedena su, a jedan je zadržan u pritvoru zbog sumnje da su sudjelovali u uzimanju mita za pomilovanja većeg broja kriminalaca.

Predsjednik entitetskog povjerenstva za pomilovanja Hidajet Halilović, koji je i pomoćnik ministra Mikulića, zadržan je s Budimirom i još trojicom dužnosnika u pritvoru, dok je Mikulućev savjetnik Haris Kovačić priveden i kratko zadržan u pritvoru.

Ministar Mikulić je ranije medijima izjavio kako smatra da je svaka odluka povjerenstva za pomilovanje, koje djeluje pri federalnom ministarstvu, sukladna zakonu te da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir od 440 proslijeđenih zahtjeva odobrio 116 pomilovanja, od čega je u 50 slučajeva to bilo protivno stajalištu povjerenstva.

"Dnevni avaz" u petak je objavio i kako je Budimir uz veliki broj kriminalaca pomilovao i jednog Srbina koji je bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina.

Prizivni odjel Suda BiH trebao bi tijekom dana donijeti odluku o žalbama obrane da se predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i ostalim uhićenima, koji su osumnjičeni za koruptivne aktivnosti, odredi tridesetodnevni pritvor. Sudsko vijeće prihvatilo je u prvostupanjskoj odluci mjeru određivanja jednomjesečnog pritvora za osumnjičene zbog opasnosti od bijega ili utjecaja na svjedoke.

Provodeći istragu po nalogu državnih pravosudnih institucija državna policijska agencija (SIPA) uhitila je protekloga tjedna predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, njegova savjetnika Petra Barišića, predsjednika povjerenstva za pomilovanja Hidajeta Halilovića te predsjednike bošnjačkog i hrvatskog udruženja razvojačenih branitelja Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, kojima je određeno 30-odnevno zadržavanje u pritvoru. Ostalih 20-tak uhićenih u akciji suzbijanja korupcije je pušteno da se brane sa slobode.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙