FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni, poslovni rezultati ohrabrujući

LONDON, 14. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno jer se pojedini indeksi kreću na najvišim razinama u nekoliko godina, no raspoloženje je dobro zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 europskih dionica bio je oko 9,30 sati nepromijenjen na 1.230 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC bili za toliko u minusu.

FTSEurofirst se kreće nedaleko najviše razine u pet godina, koju je dosegnuo u petak, dok je frankfurtski DAX jučer dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. Zbog toga su ulagači oprezni, no pozitivno na tržišta utječu bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Cijena dionice EADS-a porasla je 1,8 posto, nakon što je taj proizvođač Airbus zrakoplova izvijestio o snažnom rastu dobiti u prvom tromjesečju.

Tržište podržavaju i solidni makroekonomski podaci. Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u travnju porastao 0,1 posto, dok se očekivao pad.

„Posljednji makroekonomski podaci, posebice iz SAD-a, bude nadu da bi se najveća svjetska gospodarstva mogla oporaviti u drugom dijelu godine, što bi podržalo tržište dionica“, kaže Phillippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 14.758 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙