FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri poslovni rezultati banaka potiču europske burze

LONDON, 30. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i banaka, kao i nadi ulagača da će središnje banke i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.208 bodova.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,8 posto.

Među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor, s rastom od 0,9 posto, nakon što su Deutsche banka, UBS i Lloyds objavili bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Pozitivno na taj sektor utječu i očekivanja da će Europska središnja banka u četvrtak smanjiti ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 posto.

„S obzirom na snižene troškove kreditiranja, banke lagano nadmašuju očekivanja po pitanju rezultata. Mislim da smo na putu poboljšanja profitabilnosti bankarskog sektora“, kaže Peter Garnry, strateg u Saxo banci.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima u prvom tromjesečju, snažno je, više od 3 posto, jutros porasla i cijena dionice britanskog naftnog diva BP-a.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 13.860 bodova. No, u cijelom ovom mjesecu skočio je 11,8 posto, što je njegov najveći travanjski skok u 20 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙