FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Negativne kamatne stope bile bi učinkovita mjera - ECB

FRANKFURT, 13. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Spuštanje kamatnih stopa na depozite banaka kod Europske središnje banke (ECB) ispod postojećih nula posto bio bi učinkovit način da se pomogne gospodarstvu eurozone, kazao je danas dužnosnik ECB-a Ignazio Visco.

"Svi mi u Vijeću složili smo se da moramo pažljivo djelovati i u tom slučaju mogli bismo smanjiti kamatnu stopu na depozite banaka", kazao je u razgovoru za CNBC član upravnog vijeća ECB-a.

Ujedno napominje da su u ECB-u spremni uhvatiti se u koštac s eventualnim neželjenim posljedicama koje bi mogle prouzročiti negativne kamatne stope.

"Držimo da je takva mjera učinkovita, a to je i moje osobno stajalište. Gospodarstvo je sada sposobno to prihvatiti. Tehnički gledano, raspolažemo instrumentima i spremni smo intervenirati. Međutim, moguće su i neželjene posljedice i znamo da ćemo možda morati na tome poraditi, a znamo i kako", dodao je.

Spuštanje kamatne stope na depozite u negativno područje značilo bi da ECB naplaćuje komercijalnim bankama za usluge prekonoćnog čuvanja novca, što je prema riječima čelnika ECB-a Marija Draghija središnja banka sada i "tehnički spremna" učiniti. Signalizirao je takvu mogućnost na zadnjem redovnom ECB-ovom mjesečnom zasjedanju početkom svibnja na kojem je odlučeno da se ključna kamatna stopa u eurozoni smanji na 0,5 posto.

Negativnim kamatnim stopama banke bi se moglo potaknuti da novac pretoče u kreditne plasmane prema realnom gospodarstvu, umjesto da ga čuvaju kod središnje banke, no nisu isključene ni značajne negativne posljedice takve mjere po samo poslovanje banaka, ali i po financiranje i tržišta obveznica.

U odvojenom razgovoru za Wall Street Journal Visco je kazao da spomenute mjere "mogu biti tek dio cijele priče", pozivajući vlade zemalja članica da nastave s provedbom strukturnih reformi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙