FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dionice banaka najveće dobitnice na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama najviše su danas porasle cijene dionica banaka, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima i očekivanjima investitora da će središnje banke osigurati gospodarstvu dodatne monetarne poticaje.

Frankfurtski DAX porastao je 0,58 posto na 7.919 bodova. No, pariški CAC bio u minusu 0,1 posto na 3.864 boda, a londonski Ftse 0,14 posto, na 6.449 bodova.

Općenito, bankarski sektor je bio najveći dobitnik, ojačavši u prosjeku 1,2 posto, nakon što su švicarski UBS i Deutsche Bank izvijestili o boljim od očekivanjima rezultatima u prvom tromjesečju.

Bankarski sektor i šire tržište crpili su potporu i od slabijih od očekivanja podataka o inflaciji u eurozoni, koji su zajedno s nedavnim znakovima gospodarske slabosti, ojačali očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) u četvrtak smanjiti kamatne stope.

Stopa inflacije u travnju se spustila na 1,2 posto, s 1,7 posto u prethodnom mjesecu, zabilježivši najveći pad u protekle više od četiri godine. Nalazi se na najnižoj razini od veljače 2010., objavio je danas Eurostat.

Godišnja stopa rasta troškova života, prema procjenama Eurostata za travanj, time se znatno spustila u odnosu na "blizu ali ispod dva posto", koliko cilja ECB.

"Vrlo je vjerojatno da će ECB doista smanjiti kamatne stope sada kada je prisutna slabost pokazatelja gospodarske klime, a osim toga inflacija značajno popušta. Iako učinak rezanja kamata vjerojatno neće imati izravan učinak na gospodarstvo, mislim da još postoji izvjesni potencijal za rast dionica u idućih nekoliko tjedana“, kaže Gerhard Schwarz iz Baader Banka.

Unatoč dobrim rezultatima banaka, te komunalnih i kompanija za zdravstvenu njegu, samo polovina kompanija čije su dionice sadržane u indeks STOXX Europe 600 izvijestila je o rezultatima za prvo tromjesečje koji su ispunili ili premašili očekivanja, pokazuju podaci Thomson Reutersa StarMinea.

"Europska tržišta dionica još su ranjiva na revizije zarada naniže, tako da ne mislim da u tom pogledu više neće biti problema", ističe Ashish Misra iz Lloyds TSB Privat Banking.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je za 0,17 posto na 13.860 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙