FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat:

ZAGREB - Radnici Diokija nastavili su danas blokadu upravne zgrade tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku, tražeći rješavanje problema njihovih neisplaćenih plaća i otpremnina, a od zahtjeva za sastankom s ministrom financija Slavkom Linićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom zasad neće biti ništa. Radnici su u organizaciji Sindikata naftnog gospodarstva nakon jučerašnjeg skupa zaposlenika istjerali djelatnike Uprave van iz zgrade, te ju zauzeli uz najavu da Upravu neće pustiti natrag dok se ne pronađe neko rješenje za isplatu barem dijela njihovih potraživanja, budući da nemaju od čega živjeti. Dioki duguje bivšim i sadašnjim radnicima plaće za drugu polovicu prošle godine, kao i jednu plaću iz 2010. godine, te otpremnine za 310 bivših radnika koji su otišli na burzu rada. Preostalih 120 radnika potražuje još plaće za siječanj i veljaču, a zasad su dobili dva puta po pola plaće.

ZAGREB - Vrhovni sud odbio je žalbu bivšeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića i potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda koji ga je poput suda u Mađarskoj, gdje je početkom 2010. izazvao prometnu nesreću s dvoje poginulih, osudio na 22 mjeseca zatvora. Odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio žalbene argumente Čačićeve obrane, danas poslijepodne dostavljena je zagrebačkom Župaijskom sudu. Time je postala pravomoćna odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru. Po riječima glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića odluka će postati izvršna tek kada se dostavi Čačiću. No, prije nego što bivši prvi potpredsjednik vlade ode u jednu od hrvatskih kaznionica sudsko vijeće koje je donijelo presudu spis mora dostaviti sucu izvršenja. On, pak, mora pozvati Čačića i uručiti mu rješenje o izdržavanju zatvora na koje postoji pravo žalbe, ali i traženja odgode odsluženja zbog obiteljskih zdravstvenih ili drugih razloga.

PULA - Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je u Umagu, gdje se sastao sa stranačkim kolegama i družio s građanima, rekao kako u Vladi rade na projektu Brijuni-rivijera, a očekuje da će Brijuni svojom ljepotom privući "sam svjetski vrh". "Godinama se to štopalo od strane HDZ-a, ugovor je potpisan prije godinu i pol dana, no kriza se nažalost osjeća i u toj sferi," rekao je Milanović novinarima dodavši kako slijedi definiranje cijelog projekta. Ministar turizma Darko Lorencin i ostale kolege iz Vlade rade na tome i od tog projekta Hrvatska ima velika očekivanja jer se radi o realnom projektu, kazao je Milanović. Otočje Brijuni samo je po sebi krunski dragulj, neovisno o projektu Brijuni-rivijera, te kao takav mora privući sam svjetski vrh, smatra Milanović.

ZAGREB - O eventualnim sankcijama prema ministrici kulture Andreji Zlatar Violić, za koju je pokrenulo postupak utvrđivanja sukoba interesa, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivat će na jednoj od narednih sjednica, najavila je danas predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković. Ministrica ima obvezu očitovati se u roku od 15 dana (od dana primitka odluke Povjerenstva), predmet potom ide na dnevni red Povjerenstva koje donosi odluku, pojasnila je novinarima Orešković. Opomena, novčana kazna od dvije do 40 tisuća kuna, javna objava odluke u sredstvima javnog priopćavanja, moguće su kazne za ministricu utvrdi li se da je bila u sukobu interesa, rekla je Orešković. Postupak protiv ministrice Zlatar Violić, Povjerenstvo je pokrenulo na sjednici koncem travnja temeljem neanonimne prijave da je u sukobu interesa jer je imenovala članove Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo koje je nakladniku dvotjednika za kulturu Zarez - tvrtki Druga strana u ministričinu suvlasništvu dodijelilo 600 tisuća kuna

VARAŽDIN - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić pojasnila je danas u Varaždinu, odgovarajući na novinarski upit, samu proceduru koja bi trebala potvrditi ili negirati optužbe po kojima je načelnica sektora u ministarstvu Martina Borovac Pečarević prepisala dio svog doktorskog rada, te rekla kako ne vjeruje da u tom slučaju ima prijepora. Ministrica kulture izjavila je da još nije službeno obaviještena o pokretanju prijave protiv Martine Borovac Pečarević, načelnice Sektora za europske poslove i medije zbog navodnog prepisivanja dijela svog doktorskog rada iz magistarskog rada bivše državne tajnice Ministarstva kulture Nine Obuljen, ali je pojasnila samu proceduru koja bi trebala potvrditi ili negirati te optužbe. Ministrica Zlatar Violić, koja je bila mentorica Borovac Pečarević na spornom doktoratu, pojasnila je da se te stvari rješavaju na razini povjerenstva Sveučilišta i samog fakulteta, odnosno da se osniva posebno povjerenstvo od nezavisnih stručnjaka koje procjenjuje da li je riječ o nečemu što se može smatrati plagijatom. Napomenula je da ne želi ulaziti u procjenu samog rada Povjerenstva koje je u tijeku i ujedno istaknula činjenicu da mentorski rad nije jedina točka prilikom ocjenjivanja doktorata već ga procjenjuje komisija gdje mentor nije onaj koji potpisuje izvještaj.

ZAGREB - Vladina služba za odnose s javnošću danas je potvrdila da je 2. svibnja objavljen javni poziv za nabavu javne govorne, podatkovne i mješovite usluge te dopunske i pomoćne usluge u pokretnoj i elektroničkoj komunikacijskoj mreži, zajedno s GSM telefonima i SIM-karticama za korištenje tih usluga, ali i objasnila da je poziv objavljen jer sadašnji ugovor ističe krajem srpnja, da Vlada i ostala tijela vode računa o svojim troškovima te da je "upravo ova javna nabava prava potvrda odgovornog ponašanja prema sredstvima državnog proračuna". "Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je 2. svibnja 2013. godine poziv i dokumentaciju za nadmetanje u otvorenom postupku javne nabave za javne govorne, podatkovne i mješovite usluge te dopunske i pomoćne usluge u pokretnoj i elektroničkoj komunikacijskoj mreži, zajedno s uređajima (GSM telefoni i 3G/4G modemi) i s elektroničkim karticama (SIM-kartice) za korištenje tih usluga. Poziv je objavljen iz razloga što dosadašnji okvirni sporazum ističe 29. srpnja 2013. pa je nužno provesti novi postupak objedinjene javne nabave", stoji u priopćenju kojim je Vlada reagirala na medijske napise o nabavci mobilnih telefona za službenike u Vladi i drugim državnim tijelima.

ZAGREB - Carinski sindikat Hrvatske priopćio je večeras da o uhićenjima carinskih službenika Carinarnice Rijeka nema službenih saznanja te je, ističući da ne podržava koruptivne djelatnosti, od nadležnih institucija zatražio da zakonito provedu postupak i utvrde prave krivce, kako ne bi stradali nevini carinici. Carinski sindikat Hrvatske zatražio je podatke od nadležnih tijela no nismo ih dobili s obzirom na to "da su navodno klasificirani kao tajni", navodi predsjednik toga sindikata Rino Štorić u priopćenju, objavljenom, kako navodi, u povodu upita medija. Naglašava da Carinski sindikat Hrvatske ne podržava koruptivne djelatnosti te od nadležnih institucija traži da zakonito provedu postupak i utvrde prave krivce i njih kazne "jer iz iskustva znamo da se u ovakvim spektakularnim uhićenjima nerijetko događalo da stradaju nevini carinici."

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da opozove imenovanje glavnog urednika prvog programa HTV-a Željka Rogošića i raspiše ponovljeni natječaj. HND je pritom podržao priopćenje predsjednice ogranka HND-a na HTV-u Elizabete Gojan koja je ranije od glavnog ravnatelja HRT-a zatražila ponavljanje natječaja, uz objašnjenje da nedavno izabrani Rogošić nije zadovoljio uvjete natječaja, odnosno da nije imao potrebnih pet godina uredničkog iskustva. Nacionalno novinarsko udruženje podsjeća da je još 23. travnja izrazilo nezadovoljstvo "kontroverznim" izborom Željka Rogošića jer je Rogošić Radmanov vjenčani kum i tast, što po njima ne bi bilo presudno da je udovoljavao najvišim kriterijima i da je postigao visoku prolaznost na izjašnjavanju novinara. No, u HND-u podsjećaju da je čak 70 posto novinara i kreativnog osoblja bilo protiv njegova imenovanja. Osim toga Rogošić je na nekoliko mjesta, prema svim dosad dostupnim podacima, u velikoj mjeri fabricirao vlastitu biografiju.

SPLIT - Na splitskom Županijskom sudu počelo je suđenje Ediju Mišiću (29) iz Splita, optuženom za ubojstvo meksičke turistkinje Selene Graciano Macedo (31) u kolovozu prošle godine na Marjanu, a na suđenje su iz Meksika došli majka i brat ubijene djevojke, Emmanuel, koji je lani zajedno s njom boravio u Splitu. Županijsko državno odvjetništvo Mišića tereti da je meksičku turistkinju Selenu Graciano Macedo, koja je kao turistkinja razgledavala park šumu i fotografirala Split, napao 22. kolovoza 2012. na južnoj padini Park šume Marjan. Djevojku je zaskočio, vezao i odnio do ogradnog zida gdje je skinuo i ubio kuhinjskim nožem. Ubojstvo je pokušao prikriti tako što je truplo ugurao u udubinu zida prekrivši ga suhim granjem, borovim iglicama i kamenjem. Optuženi Edi Mišić je nakon čitanja optužnice rekao da se ne osjeća krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Posebno je emocionalno bilo svjedočenje Seleninog brata Emmanuela, koji je cijelo vrijeme tijekom davanja iskaza plakao. Svjedočio je i otac optuženog Edija Mišića, Branko Mišić.

PULA - Za ubojstvo 39-godišnje Elis Krbavac, medicinske sestre iz Pule koja je sinoć nađena mrtva u blizini naselja Škljonki kod Pazina osumnjičen je 41-godišnji poštar iz Pule Dražen Tomić, potvrdila je poslijepodne istarska policija nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, ne dajući pritom u javnost ime žrtve niti osumnjičenog. Osumnjičeni je poslijepodne priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske. Glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović na upit o načinu i motivu ubojstva je rekla da detalje za sada ne može iznositi u javnost, no dodala je da ubojstvo nije počinjeno vatrenim oružjem. Osumnjičeni je pronađen jučer poslijepodne na području Pazinskih Novaki nakon što su tamošnji stanovnici dojavili policiji o pojavi muškarca čudnog ponašanja na tom području. Neslužbeno se doznaje da je on nakon uhićenja policiji otkrio gdje se nalazi tijelo Elis Krbavac.

OSIJEK - Zbog osnovane sumnje da su protuzakonito prisvojili 11,1 milijun kuna a također oštetili državni i osječki gradski proračun za više od dva milijuna kuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo naložilo je da se provede istraga protiv devetero odgovornih u osječkoj građevinskoj tvrtki KT Tehnogradnji, a pošto je istražni sudac danas ispitao šestero njih, za petero je odredio jednomjesečni istražni zatvor. Osumnjičeni su protuzakonito pribavili 11,1 milijuna tako što novac koji su kupci stanova izravno uplaćivali u gotovini kao predujam nisu evidentirali niti uplatili na žiroračun društva, nego su ga zadržali za sebe.

ZAGREB - U slučaju "preminulog" pacijenta sisačke Opće bolnice Petra Malkoča, kojeg su navodno proglasili mrtvim iako je i dalje živ, došlo je do "nesporazuma u komunikaciji", zaključila je danas inspekcija Ministarstva zdravlja. "Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, nakon obavljenog nadzora na Odjelu za ORL i oralnu kirurgiju Opće bolnice Sisak, a na temelju izjava dežurnog tima koji je zaprimio pacijenta Petra Malkoča, te na temelju medicinske dokumentacije, zaključila je da je medicinska skrb provedena sukladno pravilima struke. Međutim, prema izjavi dežurnog liječnika, s obzirom da je pacijent zaprimljen u izrazito teškom općem stanju, očito je došlo do nesporazuma u komunikaciji, zbog čega se ispričava obitelji pacijenta", kaže se u zaključku inspekcije.

OZALJ/KARLOVAC - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poslao je danas iz Ozlja, gdje već nekoliko mandata HDZ ne obnaša vlast, poruku da će HDZ na lokalnim izborima zadržati vlast ondje gdje je na bio na vlasti, a u tzv. tvrđavama drugih stranaka ozbiljno će promijeniti strukturu vlasti. Uz poruku da je HDZ već razračunao s kriminalom te da netko tko se bavi kriminalom više nema što tražiti u HDZ-u, istaknuo je da u drugim strankama tek slijedi takav proces. Na novinarsko pitanje zna li da je na listi HDZ-ove koalicije za Županijsku skupštinu Ivan Pađen, protiv kojeg je jučer podignuta kaznena prijava za zloporabu položaja i ovlasti "tešku" oko pet milijuna kuna, Karamarko je odgovorio da ne poznaje toga gospodina, ali stranka zna što će s njim učiniti ako mu se pravomoćno dokaže krivnja. Ivan Vučić, nositelj liste za Županijsku skupštinu na kojoj je osumnjičeni Ivan Pađen, rekao je da je riječ o uspješnom gospodarstveniku, članu HDZ-a od 1990. godine, te o starim dugovima poduzeća koje je Pađen prodao Jozi Kalemu sa svim pravima i obavezama.

ČAKOVEC - Izborni program HDZ-a i koalicijskih partnera u Čakovcu temelji se na gospodarskom oporavku grada, rekao je kandidat HDZ-HSLS-HDS-HSP-HDSS za čakovečkoga gradonačelnika Tomislav Novinščak predstavljajući tu koaliciju za lokalne izbore. Glavna točka u programu je "smanjenje nezaposlenosti, privlačenje investicija, pokretanje gospodarskih zona, implementiranje industrija novih tehnologija i korištenje fondova Europske unije da se to ostvari". Tomislav Novinščak istaknuo je kako je koncept koalicije pet stranaka "NOVI ČAK" nova politika u vođenju grada, što znači izlazak djelatnika Gradske uprave iz svojih fotelja te njihovo približavanje građanima. Kao glavne projekte, istaknuo je natkrivanje čakovečke gradske tržnice, završavanje gradskih bazena, izgradnju sjeverne obilaznice, uređenje sajma, ukidanje naplate parkiranja polijepodne, razvoj prigradskih naselja i otvaranje gradskog ureda za umirovljenike.

ZAGREB - Nositelj liste grupe birača za zagrebačku Gradsku skupštinu Milan Bandić i predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba Marija Kalebota potpisali su u danas u Bandićevom Izbornom stožeru sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj suradnji. Ističući kako već 13 godina surađuje s umirovljenicima te su Zagreb napravili najsocijalnijim gradom u ovom dijelu Europe, Bandić je rekao da je danas potpisani sporazum sa "srcem umirovljenika Grada Zagreba" jamstvo da će ta suradnja u iduće četiri godine biti još bolja. Predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba Marija Kalebota kazala je da potpisivanjem toga sporazuma potpisuje viziju Grada Zagreba kakvim bi trebao biti - gostoljubiv i siguran, poštuje minuli rad svojih sugrađana, otvara nova radna mjesta te osigurava čistoću i zdravlje svojih sugrađana. Rekla je kako je naročite socijalne osjetljivosti prema građanima treće dobi bilo i do sada i kako vjeruje da će se to nastaviti.

GOSPIĆ - Kandidati za ličko-senjskog župana Milan Kolić te za gradonačelnika Gospića Petar Krmpotić s nositeljem liste Županijske organizacije HDZ-a Darkom Milinovićem na čelu predstavili su danas u Gospiću novinarima program kojim ta stranka želi osvojiti lokalne izbore. To je zapravo knjiga od 250 stranica koja obuhvaća sljedeći četverogodišnji mandat, a kako je istaknuo Milinović, HDZ i koalicijski partneri žele pokazati zajedništvo i ujedinjenje, viziju razvoja ličkoga kraja te da demokršćanstvo i pravaštvo nisu 'demode'. "Ličko-senjska županija pozicionirat će se kao moderna administrativna jednica u tomu četverogodišnjem razdoblju u vremenu kada će Hrvatska biti dio Europske unije", rekao je Milinović i pozvao birače da iziđu na lokalne izbore, na praznik demokracije, i daju povjerenje demokršćanskoj i pravaškoj opciji i zajedničkom nastojanju očuvanja integriteta županije i njezinu daljem razvoju.

ZAGREB - Iako su jučer najavili da će na kampanju za lokalne izbore na svim razinama potrošiti između 11 i 12 milijuna kuna, u SDP-u su danas procjenu troškova snizili na oko 8,5 milijuna. "Socijaldemokratska partija Hrvatske do sada je na 476 računa za predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave te preko 400 računa za čelnike odnosno župane, gradonačelnike i načelnike uplatila 7,2 milijuna kuna. Procjene su, ovisno o potrebama drugog kruga lokalnih izbora, da će SDP potrošiti 8,5 milijuna kuna", rekao je danas novinarima glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Razliku u procjeni troškova kampanje u SDP-u objašnjavaju pogreškom stranačkih službenika, koji su jučer u procjene troškova kampanje greškom uključili i neke redovite troškove stranke te troškove pripreme za kampanju.

ZAGREB - Vladin Ured za ravnopravnost spolova izvijestio je danas kako je na lokalnim izborima 2013. povećan udio žena na kandidacijskim listama za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba za približno četiri posto u odnosu na lokalne izbore 2009. godine. Ured je izradio analizu udjela zastupljenosti kandidatkinja na kandidacijskim listama za izbor članova županijskih skupština i Gradsku skupštinu Grada Zagreba na temelju praćenja provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova, koji propisuje obvezu uvrštavanja najmanje 40 posto podzastupljenog spola na izborne liste, a rezultati su pokazali da propisani zakonski prag nije dostignut. Na kandidacijskim listama za županijske skupštine uključujući Gradsku skupštinu Grada Zagreba ukupno je 2747 kandidatkinja, odnosno 32,13 posto. U odnosu na lokalne izbore 2009. godine kada su bile kandidirane 1924 žene odnosno 28,3 posto, riječ je o porastu udjela kandidatkinja od približno četiri posto. Dodatno, analiza svih 195 kandidacijskih lista za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba pokazuje da je svega 55 kandidacijskih lista, odnosno 28,2 posto, ispoštovalo odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i istaknulo 40 posto ili više kandidatkinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙