FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 14. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - U Hrvatskoj se danas održavaju prvi izbori za članove Europskog parlamenta (EP). Od sedam sati bit će otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 zastupnika koji će Hrvatsku u tom parlamentu predstavljati od njezina ulaska u Europsku uniju, 1. srpnja do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine. Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača. Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih. Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine. Državno izborno povjerenstvo izvijestit će javnost te na svojoj službenoj internetskoj stranici priopćiti podatke o izlaznosti u 12 i 17 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasovanja trebali bi se objaviti na DIP-ovoj internetskoj stranici u 21,30 ili 22 sata. Prikupljeni podaci do 23,30 sati objavit će se na konferenciji za novinare u 24 sata.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je hrvatske građane da izađu na izbore za Europski parlament ocijenivši da je riječ o važnom danu kada će građanke i građani Hrvatske prvi put birati zastupnike za Europski parlament. "To je iznimno važno ne samo na simboličkoj razini nego zato što ulazimo u proces odlučivanja u EU", rekao je Josipović. Izaberimo one za koje mislimo da su najbolji, poručio je predsjednik Josipović tijekom jučerašnjeg posjeta Etno kući "Materina priča". Upitan o mogućem slabom odzivu birača na sutrašnje izbore, predsjednik je izjavio da se nada "pristojnom odzivu". Znamo da europski izbori u pravilu imaju nešto nižu izlaznost - možda se to i kod nas dogodi, ali to ne smatram nekim osobitim problemom, rekao je. Svi oni građani koji žele glasovati imaju za to priliku i oni će to učiniti, kazao je Josipović. Predsjednik Republike posjetio je Etno kuću "Materina priča" u središtu Zagreba gdje je u povodu obilježavanja mjeseca i Svjetskog dana borbe protiv mina predstavljen problem zaostalih mina iz Domovinskog rata u Ličko-senjskoj županiji.

ZAGREB - Studenti zagrebačkih umjetničkih akademija okupljeni pod redateljskom palicom Dore Ruždjak Podolski sinoć su u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog premijerno izveli "Slavuja", poznato, ali vrlo rijetko izvođeno djelo Igora Stravinskog. Tom izvedbom ujedno je završio 27. Muzički biennale Zagreb (MBZ), najpoznatiji svjetski festival suvremene glazbe. Na projektu je sudjelovalo više od 300 studenata Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti (ADU), Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno–tehnološkog fakulteta te Plesni ansambl Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice. Pod ravnanjem Mladena Tarbuka nastupili su solisti Ilijana Korać, Iva Krušić, Bože Jurić Pešić, Leon Košavić, Teo Visintin, Emil Martinović, Tena Lebarić Rašković, Mario Filipović, Toni Nežić, Josip Čajko te Simfonijski orkestar i Zbor zagrebačke Muzičke akademije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙