FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

John Kerry u Rimu o Siriji

RIM, 8. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Američki državni tajnik John Kerry stigao je u srijedu u Italiju, gdje će nastaviti napore radi okončanja sukoba u Siriji tijekom susreta s visokim talijanskim, izraelskim i jordanskim dužnosnicima.

Kerry je u Moskvi u utorak pozvao predsjednika Vladimir Putina da pronađu zajedničku formulu kako bi se pomoglo okončanju sirijskog sukoba.

Washington želi uvjeriti Moskvu, koja podržava sirijski režim Bašara al-Asada, da upotrijebi svoj utjecaj i pokuša okončati sukobe u Siriji u kojima je u dvije godine poginulo više od 70.000 ljudi.

Kerry je istaknuo da Sjedinjene Države drže da s Rusijom dijele važne zajedničke interese u pogledu Sirije.

Kerry je u srijedu u Rimu najavio da će se vratiti u Izrael oko 21. svibnja.

On će se u Rimu sastati osim s članovima nove vlade koju vodi Enrico Letta, s izraelskom ministricom pravosuđa Tzipi Livni, zaduženom za pregovore s Palestincima, kao i s jordanskim kolegom Naserom Judehom.

Kerry će u srijedu s Livni razgovarati o sirijskom sukobu i o mirovnom procesu na Bliskom Istoku. To će biti drugi susret u manje od tjedan dana, što pokazuje koliku važnost Kerry pridaje tom pitanju.

U četvrtak će se američki državni tajnik sastati s jordanskim kolegom, čija je zemlja prihvatila oko 185.000 sirijskih izbjeglica.

Ukupno je 1,5 milijuna Sirijaca pobjeglo iz zemlje od početka sukoba, u kojem je smrtno stradalo više od 70.00 ljudi i sklonili se u susjednim zemljama: Jordanu, Turskoj i Libanonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙