FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijska oporba odbacila terorizam, zapad najavljuje pomoć

ISTANBUL, 21. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Sirijska oporba iznijela je na susretu s predstavnicima zapadnih i arapskih zemalja u nedjelju svoju viziju te zemlje nakon ere predsjednika Bašara al-Asada, odbacujući "sve oblike terorizma" i obećavši da će oružje čuvati od "pogrešnih ruku".

Nakon šest sati sastanaka u palači na obali Bospora u Istanbulu, deklaraciju oporbene sirijske Nacionalne koalicije pozdravili su saveznici, uključujući Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, javljaju agencije.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da će Washington udvostručiti svoju ne-smrtonosnu pomoć oporbenim snagama u Siriji do 250 milijuna dolara, a inozemni lobisti su se složili da svu buduću pomoć usmjeravaju preko pobunjeničkog Vrhovnog vojnog vijeća.

Govoreći nakon "Prijatelja Sirije" na sastanku oporbe i njihovih međunarodnih lobista, Kerry se suzdržao od jamstva o američkoj opskrbi oružjem koju su pobunjenici tražili.

No, rekao je da se treba obvezati na daljnju potporu kao i da se moraju dati najave o njenoj vrsti u budućim danima ukoliko sirijska vlast ne uspije u namjeri da se situacija riješi mirnim putem.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da će Europska unija u narednim tjednima raspravljati o ublažavanju embargo na oružje kojim je spriječena dostava oružja sirijskim pobunjenicima. Njegov njemački kolega Guido Westerwelle rekao je da je Berlin bio skeptičan oko naoružavanja pobunjenika. No, dodao je da o tom pitanju mora raspravljati Europska unija.

Sirijska oporba je u svojoj deklaraciji naglasila da oružje neće pasti u pogrešne ruke, ističući da je njihov cilj "demokratska i pluralistička" Sirija.

U izjavi navode kako su svjesni da u Siriji postoje radikalni i ekstremistički elementi. No, oštro su osudili sve oblike terorizma, ekstremističke ideologije ili mentaliteta. Koalicija je obećala da neće dopustiti nikakva djela osvete protiv bilo koje grupe u Siriji, ističući da će se članovima Assadove vlasti "s krvi na rukama" suditi u poštenim postupcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙