FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagdan Sv. Dujma: kršćani nisu neprijatelji hrvatskog društva

SPLIT, 7. svibnja 2013. (Hina) - Sudamija - blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita, koji se ujedno slavi i kao Dan grada, obilježen je misom koju je na Rivi predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je u propovijedi istaknuo kako kršćani nisu neprijatelji hrvatskog društva te je pozvao na odbacivanje Dioklecijanova svjetonazora čiji je sv. Dujam bio žrtva i na prihvaćanje svjetonazora sv. Dujma koji, kako je rekao, potiče opće dobro.

Prije mise, za procesije, don Ante Mateljan podsjetio je kako su u prošlom stoljeću na Marjanu bila izgrađena tri križa, koja su zatim srušena. Dodao je da je križ uvijek, ma tko ga i ma gdje postavljao, simbol kršćanstva i izazov onima koji ga mrze.

Biskup Uzinić podsjetio je u propovijedi da je sv. Dujam bio jedna od žrtava Dioklecijana te je poručio: "Ne gledajmo Dioklecijana, pogledajmo u Dujma!" Istaknuo je kako se sv. Dujam "nije bojao biti janjac izložen na milost vuku kojeg poznajemo pod imenom Dioklecijan, i upravo u tomu je tajna njegove pobjede".

"Budemo li ga slijedili ne bojeći se biti jaganjci među vukovima – oni danas imaju različita imena i metode, ali bit je uvijek ista – u preuzimanju svoga dijela odgovornosti u društvu, a i Crkvi, pokazujući društvu u kojem živimo da je moguće bolje, da mi kršćani nismo neprijatelji i kočnica ovog društva, koje nam je povjereno zajedno sa svima drugima, nego garancija njegovog istinskog napretka", istaknuo je biskup Uzinić.

Citirajući rečenicu iz Evanđelja: "Žetva je velika, ali radnika malo", biskup Uzinić rekao je kako je problem u drugom dijelu rečenice: "... ali radnika malo."

Pritom je izrazio žaljenje što se "i u ovom našem društvu koje ima 86,28 posto katolika i 96,36 posto kršćana mora reći 'nema radnika'" te da je to osnovni problem.

"Nema radnika! Nema dovoljno onih koji su se osobno susreli s Božjom riječju i osjetili odgovornost za njezino prenošenje", rekao je.

S tim u vezi, poručio je da ne budemo zabrinuti "za kesu, za torbu, za obuću jer sve su to simboli potrošačkog društva u kojemu živimo i u kojima vidimo najvišu vrijednost u kojoj je sve drugo podložno".

"Nego idimo za Isusom u svoje obitelji, u škole, u društvo, Crkvu", dodao je biskup Uzinić.

U pozdravnom govoru splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić istaknuo je kako i danas u svakome od nas i među nama "na svoj način u trajnoj napetosti živi Dujam i Dioklecijan".

"Za koga smo, kojim putem idemo?" upitao je mons. Barišić. Poručio je kako nije razborito slaviti Dujma jedan dan, a ostale dane u godini slijediti Dioklecijanovu logiku.

U misnom slavlju na Rivi sudjelovali su i nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić, hvarski biskup Slobodan Štambuk, šibenski Ante Ivas i kotorski Ilija Janjić, vladika križevački Nikola Kekić te mons. Željko Majić, izaslanik mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića.

U procesiji i na misi među ostalima su bili i splitski gradonačelnik Željko Kerum, predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader te kandidati za splitskoga gradonačelnika na lokalnim izborima Ivo Baldasar (SDP) Vjekoslav Ivanišević (HDZ).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙