FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splistki SDP, HNS i HSU napustili sjednicu županijske skupštine

SPLIT, 15. travnja 2013. (Hina) - Oporbeni vijećnici SDP-a, HNS-a i HSU-a demonstrativno su napustili današnju sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, zato što nije prihvaćen prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova da nagradu „Žena godine Splitsko-dalmatinske županije“, koja se trebala dodijeliti po prvi puta, dobije koordinatorica feninističke udruge Domine Mirajana Kučera.

Takav prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova odbačen je većinom glasova vijećnika vladajuće koalcije u Skuptšini Splitsko-dalmatisnke žuapnije iz HDZ-a i Hrvatske građanske stranke (HGS), čiji je predsjednik Željko Kerum.

U obrazloženju prijedloga Povjerenstva, koji je danas odbačen, između ostaloga, navodi se da je Mirjana Kučera pridonijela promicanju ženskih prava te da je bila suorganizatorica Split Pridea 2011. i 2012.

Napuštanjem sjednice vijećnika oporbene koalcije SDP-HNS-HSU nije ugrožen kvorum te je zasjedanje Skupštine i nakon toga nastavljeno.

Vijećnik SDP-a Veljan Radojković je prije izlaska oporbe sa sjednice istaknuo kako je trebalo prihvatiti prijedlog Povjersntva da se Mirjani Kučer dodijeli nagrada „Osoba godine Splitsko-dalmatinskie županije“ te da je on očekivao da će se to i dogoditi, pošto se, po njemu, takvi prijedlozi u pravilu prihvaćaju. "Ne želimo sudjelovati u jednoj lakrdiji", istaknuo je Radojković.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar (HGS) je uzvratio Radojkoviću kako je ova točka uredno stavljena na dnevni red te da odlukom većine vijećnika nije prihvaćena.

Prije napuštanja sjednice oporbenih vijećnika Radojković (SDP) je u sklopu vijećničkih pitanja oštro polemizirao sa županom Antom Sanaderom glede nedavne vladine odluke o plaćanju naknade od 20 kuna za prolaz kroz tunel Sv. Ilije, a protiv koje je nedavno prosvjedovao HDZ-ov županijski odbor čiji je Sanader predsjednik.

Radojković je pitao župana Sanadera zbog čega kraj svojeg mandata koristi za podizanje tenzija (napetosti) u Splitsko-dalmatinskoj županiji i, kako je rekao, "jedan dio naše županije konfrontirate nepotrebno s vlašću" u vezi plaćanja cetarine kroz tunel Sv. Ilije. Zbog čega svojim pozivima potičete ljude na određene nerede i kako ste htjeli preuzeti hrvatske autocete (na području županije), pitao je Radojković

Župan Sanader je odgovorio kako se u vezi tunela Sv. Ilije HDZ nije predizborno reklamirao. "Nisam se ni ja reklamirao, a najmanje pozivao bilo koga na nerede, jer to nije moj stil niti sam to ikad radio", uzvratio je Sanader.

Župan je rekao i: "što se tiče tunela, možda Vas je zaboljelo i opravdano Vas je trebalo zaboljeti, jer Vaša vlada je donošenjem takve odluke (naplaćivanje tunelarine) nama dala nokaut".

Potvrdio je i kako je najozbilnije mislio kad je pozvao da se hrvatske autoceste na poručju županije Splitsko-dalmatinske predaju na upravljanje županijskim tijelima vlasti. "Gospodin ministar (Siniša Hajdaš Dončić) je rekao: neka županija preuzme tunel i kredite, a ja sam rekao: "da" – županija je spremna preuzeti tunel i kredite i upravljati autocestama na našem području i sad stojim iza toga", dodao je župan Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙