FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vladu Alenke Bratušek podupire 62 posto Slovenaca

LJUBLJANA, 19. travnja 2013.(Hina) - Mjesec dana od kako je počela djelovati, novu slovensku vladu koju po prvi put vodi žena podržava 62 posto Slovenaca, a 35 ne podržava, pokazala je u petak objavljena telefonska anketa koju je na uzorku 1008 ispitanika za portal slovenskog Telekoma od 9. do 17 travnja provela agencija Episcenter.

Trenutačno je najjača stranka u koaliciji premijerke Alenke Bratušek, kad je riječ o popularnosti, stranka Socijalnih demokrata (SD) Igora Lukšiča sa 23-postotnom potporom, pokazalo je ispitivanje.

Pozitivnoj Sloveniji (PS), na čijem je čelu Bratušek, potporu iskazuje 13 posto birača, a 14 posto bi ih na izborima glasovalo za Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Oporbena demokršćanska Nova Slovenija (NSI) na eventualnim prijevremenim izborima dobila bi 6,7 posto glasova, a oporbena Slovenska pučka stranka (SLS) 5,3 posto.

Izborni prag prešle bi i dvije manje stranke u sadašnjoj koalicijskoj vladi Alenke Bratušek: Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca i Građanska lista (GL) Gregora Viranta.

Slovenski analitičari navode da je visoka potpora vladi na početku njenog mandata uobičajena, ali da njena sudbina ovisi o tome kakvim će konkretnim mjerama izaći za izlazak iz teške gospodarske i društvene krize u kojoj je zemlja.

Od vlade se očekuje da u roku od tjedan dana sa sindikatima javnog sektora odredi za koliko će smanjiti njihove plaće u ovoj godinji, a premijerka Bratušek najavila je da će uskoro objaviti program financijske stabilizacije i reformi koji Europskoj komisiji mora dostaviti najkasnije do 9. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙